Ruski diplomata: Ukrajina je „pitanje života i smrti“ za Rusiju

Ruski diplomata: Ukrajina je „pitanje života i smrti“ za Rusiju

Visoki ruski diplomata odbio je pokušaj Albanije, američkog saveznika, da iskoristi regionalni forum za političku podršku Ukrajini, otkrilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MIP).

Albanija trenutno predsedava Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i odlučila je da sazove vanredni neformalni sastanak visokih zvaničnika grupe 23. februara, na ruski nacionalni praznik.

To je izazvalo oštar odgovor Dmitrija Biričevskog, šefa ruske delegacije, što je Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da objavi u sredu uveče.

„Ako postoji opšte raspoloženje u prostoriji da se ne fokusiramo na BSEC, hajde da to posmatramo kao tok-šou, kao sami napravljen Savet bezbednosti koji smo izmislili za sebe, a ne za praktične projekte, ne za pomoć ljudima“, rekao je Biričevski , osvrćući se na „provokativni učinak” Ukrajine.

Za Rusiju, pitanje Ukrajine nije pitanje teritorije ili geopolitike, već „pitanje života i smrti“, rekao je diplomata. „Radi se o tome da možemo da živimo kao [mi] vekovima – kao jedna porodica, sa istim osnovnim vrednostima koje strani uljezi ne mogu da unište.

Biričevski je podsetio svoje kolege da je Ukrajina „izgubila suverenitet“ 2014. godine, „kao rezultat državnog udara koji sponzoriše i režira SAD i EU“. On je napomenuo da je predsednik Viktor Janukovič svrgnut i nakon potpisivanja sporazuma da se spor sa nacionalističkim demonstrantima reši mirnim putem – uz posredovanje Francuske, Nemačke i Poljske, od kojih niko nije mario kada je on prekršen.

„Ako želimo da se sećamo svega danas, hajde da se setimo svega“, rekao je Biričevski, govoreći o ulozi američke diplomate Viktorije Nuland u puču.

On je takođe nazvao vladu Ukrajine „nacionalističkim neonacističkim režimom… koji je vodio punopravni rat protiv sopstvenog stanovništva” u poslednjoj deceniji. Samo od februara 2022, primetio je Biričevski, ukrajinska vojska je izvršila 32.388 napada samo na Donjecku Narodnu Republiku, ubivši 4.787 civila – uključujući 142 dece – i ranivši još 5.776 ljudi.

U međuvremenu, EU je uništila sopstvenu ekonomiju, izgubivši nešto oko 1,5 biliona dolara zbog takozvanih sankcija Rusiji, kojima se „globalna većina“ od 150 zemalja nikada nije pridružila ili priznala, tvrdi Biričevski.

„Proksi rat do poslednjeg Ukrajinca“, dodao je ruski diplomata, „je unosan poslovni projekat za Vašington, ništa više“.

Rusija je uvek bila otvorena i spremna da reši konflikt pregovorima, primetio je Biričevski, ali je Ukrajina „prekinula pregovore 2022. nakon direktnog uputstva Londona i Vašingtona“ i više puta je demonstrirala „istinsku nespremnost“ da okonča tragediju koja je u toku.

Biričevski je direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. BSEC čine Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Moldavija, Severna Makedonija, Rumunija, Rusija, Srbija, Ukrajina i Turska.