Kuba traži pomoć UN-a da prehrani decu

Kuba traži pomoć UN-a da prehrani decu

Kuba je apelovala na Svetski program za hranu (VFP) za pomoć u obezbeđivanju mleka deci na ostrvu, po prvi put u svojoj istoriji, priznalo je telo UN.

Havana je priznala nestašicu mleka nedeljama, ali nije iznela zahtev VFP-u. Agencija je to potvrdila španskoj novinskoj agenciji EFE, u pisanoj izjavi u sredu.

VFP je „primio zvaničnu poruku od (kubanske) vlade u kojoj se traži podrška za nastavak mesečne isporuke 1 kilogram mleka za devojčice i dečake mlađe od 7 godina širom zemlje“, saopštila je misija agencije na Kubi.

VFP je takođe potvrdio da je „ovo prvi put da je Kuba zatražila pomoć“ slanjem zvaničnog saopštenja rukovodstvu VFP-a. Agencija UN je istakla ozbiljnost zahteva s obzirom na „duboku ekonomsku krizu sa kojom se Kuba suočava“, koja „značajno utiče na sigurnost hrane i ishranu stanovništva“.

Prema EFE, kubanski zahtev je upućen „krajem prošle godine“ sedištu VFP-a u Rimu, Italija. Nije precizirao vremenski okvir za pomoć, što je navelo agenciju da mobiliše dodatna sredstva i uključi „netradicionalne donatore“ kako bi zadovoljila potrebe.

VFP je već isporučio 144 tone „obranog mleka u prahu“, što je dovoljno da pomogne „skoro 48.000 dece uzrasta od sedam meseci do tri godine u Pinar del Riju i Havani“. Međutim, ovo je samo 6% dece koju kubanska vlada želi da obezbedi subvencionisanim mlekom.

Kubanske porodice sa decom od sedam godina i mlađom, kao i osobe sa posebnim potrebama u ishrani, dobijaju kartice za hranu koje bi im omogućile da kupuju mleko po visoko subvencionisanoj ceni od 2,5 kubanskih pezosa (oko 0,21 dolara). Međutim, vlada se mučila da isporuči mleko poslednjih meseci, a neki regioni su ili uveli dodatna ograničenja ili su mleko zamenili „vitaminizovanim pićima“.

Tečno mleko i mleko u prahu na Kubi se mogu kupiti od privatnih kompanija, ali njihova cena je navodno van domašaja većine Kubanaca, koji se oslanjaju na robu koju subvencioniše vlada.

Kuba je pod skoro potpunim američkim embargom od 1962. godine, a Vašington pokušava da blokira sve druge zemlje da posluju sa ostrvom dok ono ne prihvati „demokratiju“. Kombinacija embarga i odgovora kubanske vlade na pandemiju Covid-19 drastično je pogoršala ekonomsku situaciju ostrva u poslednje tri godine.

Havana je nedavno objavila kraj mnogih subvencija, što je dovelo do naglog povećanja cena robe u rasponu od cigareta do komunalnih usluga kao što su struja, voda i prirodni gas.