Vlada Venecuele predlaže više od 20 datuma za predsedničke izbore

Vlada Venecuele predlaže više od 20 datuma za predsedničke izbore

Vlada Venecuele, njeni saveznici i druge grupe u sredu su objavile predlog kada da se održe ovogodišnji predsednički izbori, predlažući više od 20 potencijalnih datuma u ​​rasponu od poslednje nedelje marta do početka decembra.

Predlog će u narednih nekoliko dana biti predstavljen Nacionalnom izbornom veću lojalne vladajućoj stranci Venecuele, čiji će članovi izabrati datum. Ako izaberu datum pre 1. jula, vlada bi prekršila sporazum koji je potpisala u oktobru sa frakcijom opozicije koja je pozvala da se glasanje održi u drugoj polovini godine.

Dokument, koji je sačinjen tokom februara, ne pominje nikakve moguće radnje u vezi sa učešćem kandidata kojima je vlada zabranila da se kandiduju za funkcije, uključujući i najjačeg ovogodišnjeg protivnika predsednika Nikolasa Madura, Mariju Korinu Mačado. Machado je pobedio na predizborima koje je prošle godine održala opoziciona frakcija poznata kao Unitarna platforma i koju podržavaju Sjedinjene Države.

Nacrt dokumenta takođe poziva na upućivanje poziva na „tehničke misije“ domaćih i međunarodnih posmatrača izbora sve dok oni „poštuju strogo poštovanje Ustava, zakona i važećih zakonskih normi“. Takođe se pominje predlog za uspostavljanje „šeme finansijske podrške“ za političke stranke i kandidate.

Poslednje dve stavke uključene su u sporazum potpisan u oktobru na karipskom ostrvu Barbados, ali predlog ne navodi izborne posmatrače koji će biti pozvani niti objašnjava šemu finansiranja.

Unitarna platforma nije učestvovala ni na jednom od sastanaka za pisanje predloga održanih u Narodnoj skupštini, na kojima su učestvovali predstavnici vlasti i raznih političkih, društvenih i verskih organizacija.

Platforma se, međutim, prošle nedelje sastala sa Madurovim predstavnicima sa kojima je vodila pregovore od 2021. godine pod vođstvom norveških diplomata.

Gerardo Blajd, glavni pregovarač za platformu, rekao je novinarima prošle nedelje da je njegova frakcija predstavila svog pregovaračkog kolegu, lidera Narodne skupštine Horhea Rodrigeza i norveškim diplomatama dva dokumenta u kojima se navode višestruka kršenja sporazuma sa Barbadosa i dela represije.

Machado je u ponedeljak rekla da nije pozvana da učestvuje na sastancima koji su doveli do sporazuma.

Rodrigez je rekao novinarima u sredu da predlog uključuje 27 mogućih datuma. Dokument, za koji je rekao da će biti predstavljen Nacionalnom izbornom veću već u petak, poziva izborne vlasti da datum objave najkasnije do 31. marta.