Severna Makedonija potpisala deklaraciju o podršci članstvu Ukrajine u EU i NATO

Severna Makedonija potpisala deklaraciju o podršci članstvu Ukrajine u EU i NATO

Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi i predsednik Volodimir Zelenski potpisali su zajedničku deklaraciju o podršci evroatlantskim integracijama Ukrajine.

Lideri su potpisali deklaraciju na marginama samita „Ukrajina – Jugoistočna Evropa” u glavnom gradu Albanije, Tirani, 28. februara.

Deklaracijom se utvrđuje podrška Severne Makedonije evroatlantskim aspiracijama Ukrajine i poziv naše zemlje u NATO „kada se za to steknu uslovi“.

Strane su takođe potvrdile međusobnu podršku u procesu pregovora o pristupanju Ukrajine i Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Osim toga, dokument osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu u punom obimu i ratne zločine koje je počinila Ruska Federacija, učešće Severne Makedonije u ukrajinskoj „formuli mira“ i njen interes za buduću obnovu ukrajinske infrastrukture.

Tokom sastanka, Zelenski i Džaferi su takođe razgovarali o bilateralnim odnosima i izrazili želju da ih razvijaju, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti.

Podsetićemo da su slične deklaracije podrške ulasku Ukrajine u EU i NATO aktivno zaključene prošle godine uoči samita Alijanse u Viljnusu; pridružilo im se više od dva desetina država članica NATO-a.

Zelenski je u Tirani 28. februara učestvovao na samitu „Ukrajina – Jugoistočna Evropa“, tokom kojeg se sastao sa liderima Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Srbije.