Nissan planira samovozeću taksi službu u Japanu

Nissan planira samovozeću taksi službu u Japanu

Nissan planira da pokrene samovozeću taksi uslugu u Japanu u finansijskoj godini koja počinje aprila 2027, saopštio je u sredu ovaj automobilski gigant.

Kompanija je saopštila da će započeti probe komercijalne usluge u predstojećoj finansijskoj godini od aprila, koristeći minivanove u oblasti Jokohame, južno od Tokija.

„Lokalne zajednice suočavaju se sa nekoliko izazova mobilnosti, kao što je nedostatak vozača, koji je rezultat starenja stanovništva“, navodi se u saopštenju Nissana.

Planira da sarađuje sa lokalnim vlastima i transportnim operaterima na tom poduhvatu da „pruži širok spektar novih usluga koje omogućavaju slobodno kretanje“.

Japan je daleko od jedinog mesta sa autonomnim vozilima na putevima, ali je njegova vlada postavila ubrzanje tehnologije kao ključni prioritet jer se suočava sa nedostatkom radne snage i starenjem stanovništva kojem je potreban transport.

Od prošle godine, zakoni o drumskom saobraćaju dozvoljavaju samovozećim vozilima „nivoa 4“ da se kreću na javnim putevima u određenim okolnostima. Autonomija vozila je klasifikovana na skali od 0-5, pri čemu 5 označava u suštini potpunu autonomiju.

Nissan kaže da „testira poslovne modele za usluge mobilnosti sa samovožnjom u Japanu i inostranstvu od 2017. godine“.

Prošle godine, njen rival Honda, američki automobilski gigant Dženeral motors i GM-ova jedinica za autonomnu vožnju Cruise objavili su da će osnovati zajedničko preduzeće koje će započeti uslugu vožnje bez vozača u Japanu početkom 2026.

Tojota takođe planira pilot projekat korišćenjem automatizovanih vozila u oblasti Odaiba u Tokiju od jula, rekao je portparol za AFP.

Od 2025. Tojota planira da pokrene uslugu koja se plaća i da je proširi na druge okruge centralnog Tokija, što će verovatno biti prva automatizovana usluga vožnje u Japanu na javnim putevima sa drugim vozilima, objavio je dnevnik Jomiuri ovog meseca.

„Radimo sa srodnim zainteresovanim stranama kako bismo razgovarali o različitim aspektima buduće automatizovane vožnje (uključujući nivo automatizovane vožnje), ali detalji još uvek nisu finalizovani“, rekao je portparol.