Uzgajivači kafe u Kostariki inoviraju kako padavine naglo opadaju

Uzgajivači kafe u Kostariki inoviraju kako padavine naglo opadaju

Kostarikanski uzgajivači kafe nekada su bili blagosloveni obilnim kišama, ali kako padavine postaju nestalne, primorani su da inoviraju kako bi nastavili da proizvode jedno od omiljenih piva na svetu.

Bujna Centralna dolina ove zemlje već dugo se može pohvaliti idealnim klimatskim uslovima za uzgoj zrna kafe arabika, njenog najznačajnijeg izvoza – ali farmeri kažu da se to brzo menja.

Hesus Valverde, koji poseduje porodičnu plantažu u gradu Naranjo, pokušava da se prilagodi sadnjom voćaka koje pružaju hlad i održavaju vlažnost oko njegovih biljaka kafe.

„Povećali smo proizvodnju“ ovom „mikroklimom“, rekao je 59-godišnji farmer za AFP.

Osim toga, suvo lišće koje pada sa drveća oplođuje zemljište i smanjuje toplotu, svojevrsna „biološka tehnologija” koja održava vlažnost zemljišta.

„Bio sam ispred klimatskih promena“, ponosno kaže uzgajivač kafe.

Međuamerička razvojna banka procenjuje da bi porast temperature mogao da uništi polovinu svetskih useva kafe do 2050. godine.

Iako je ova zemlja jedan od manjih proizvođača kafe u svetu, zrno je jedan od najvećih izvoznih proizvoda Kostarike od 19. veka. Prošle godine, zemlja je isporučila 60.000 tona u vrednosti od 350 miliona dolara.

Industrija podržava više od 25.000 porodica.

‘Izazovi su stalni’

Podaci sa Univerziteta Kostarike pokazuju da je godišnja količina padavina stalno opala sa 2.907 milimetara (114 inča) u 2010. na 1.759 milimetara u 2023. godini.

Međutim, neke godine se izdvajaju kao posebno sušne, kao što je 2016, kada je palo samo 952 milimetra.

Sa klimatskim promenama „izazovi su stalni“, kako štetočine i gljive evoluiraju, rekao je Harold Gamboa, specijalista na Interameričkom institutu za saradnju u poljoprivredi.

Institut za kafu Kostarike (Icafe) radi na razvoju hibrida biljaka kafe koji su otporniji.

„Proučavanjem DNK različitih biljaka možemo ubrzati razvoj najboljih karakteristika u jednoj biljci“, rekla je 28-godišnja Erika Mendez, inženjer biotehnologije.

U prošlosti, farmeri kao što je Johel Alvarado morali su da urade samo nešto više od sadnje i čekanja na nekada konstantne kiše u zemlji.

Sada je morao da postavi sistem za navodnjavanje kap po kap na svojoj plantaži kafe od četiri hektara.

„Svake godine postaje sve teže proizvesti istu količinu“, ali „inovirajući, vidimo da klimatske promene ne utiču toliko na nas“, rekao je 52-godišnji farmer za AFP.

Eduardo Rohas, koji upravlja plantažom kafe od 50 hektara u gradu Sarchi, uspeo je da poveća proizvodnju nakon ulaganja preko 200.000 dolara u sisteme za navodnjavanje i druge nadogradnje.

U 2023. ubrao je 43,5 bušela kafe po hektaru, što je više nego dvostruko više od nacionalnog proseka.

„Nisam verovao da to može da se uradi“, rekao je Rohas, koji je u tom poslu više od 40 godina.

„Ljudi koji imaju ovakve farme u veoma teškim klimatskim uslovima… moraju da se uključe u ove projekte“, rekao je on.