Novi lek bi mogao da otkrije prednosti imunoterapije za više pacijenata

Novi lek bi mogao da otkrije prednosti imunoterapije za više pacijenata

Novi lek bi mogao da ponudi moćan način za senzibilizaciju tumora na imunoterapiju, sugeriše novo ispitivanje. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Investigation.

Ceralasertib je pokazao obećanje za pacijente koji više ne reaguju na trenutne tretmane raka u ranom kliničkom ispitivanju. Dat sam po sebi, lek je stabilizovao rast tumora kod više od polovine pacijenata koji su ga primili, a jedan pacijent je imao koristi više od pet godina.

Istraživači su otkrili da celasertib, lek koji cilja na sposobnost raka da popravi svoju DNK blokiranjem ključnog proteina koji se zove ATR, takođe značajno povećava imunološku aktivnost kod tumora nekih pacijenata – promene koje bi ih mogle učiniti mnogo podložnijim tretmanima imunoterapije.

Studija otvara uzbudljive nove puteve za buduća ispitivanja koja bi koristila celasertib da bi tumori bolje reagovali na imunoterapije, potencijalno otključavajući njihove prednosti za širu grupu pacijenata.

Tim sa Instituta za istraživanje raka u Londonu i Fondacije Rojal Marsden NHS predvodili su ispitivanje PATRIOT faze I. Istraživači su ceralasertibom samostalno lečili 67 pacijenata sa veoma uznapredovalim čvrstim tumorima. Za ove pacijente, drugi tretmani su prestali da rade i njihovi tumori su nastavili da rastu.

Ceralasertib, koji se može uzimati kao pilula, zaustavio je rast tumora kod više od polovine pacijenata—34 od 66 pacijenata čiji je odgovor na terapiju mogao da se izmeri. Kod pet pacijenata, lek je smanjio njihove tumore. Od 39 pacijenata koji su imali koristi od leka, 68% nije primetilo progresiju svoje bolesti najmanje četiri meseca.

Jedan pacijent sa uznapredovalim karcinomom jajnika, čiji je tumor imao greške u ključnom genu za popravku DNK ARID1A, reagovao je izuzetno dobro na celasertib, videvši da njihov tumor nastavlja da se smanjuje tokom perioda od više od pet godina. Istraživači sa Instituta za istraživanje raka (ICR) su prethodno identifikovali gen ARID1A kao marker osetljivosti na ATR inhibitore kao što je celasertib.

U trenutnoj studiji, naučnici su upoređivali biopsije tumora uzete pre i posle tretmana celasertibom da bi razumeli osnovnu biologiju koja stoji iza efekata leka.

Bili su uzbuđeni što su primetili da je lek sam po sebi izazvao duboke promene u imunološkom sistemu pacijenata, kako u njihovoj krvi tako i unutar njihovih tumora, pored svog uticaja na popravku DNK.

Davanje celasertiba dovelo je do povećanja vrste imunoloških ćelija koje traže i ubijaju ćelije raka u krvi, uz povećanu infiltraciju imunih ćelija u tumore. Ovo su znaci da su tumori napadnuti i da bi reagovali na niz imunoterapije – lekova koji koriste sopstveni imuni sistem tela za borbu protiv raka.

Klinička ispitivanja su već pokazala da je ceralasertib efikasan kada se koristi u kombinaciji sa najčešćim tipom imunoterapije, poznatom kao PDL-1 inhibitori, ali trenutna studija je prva koja dokazuje da ceralsertib modulira imuni sistem sam po sebi.

Istraživači su stekli kritički uvid u način na koji lek podstiče tumore da reaguju na imunoterapije. Nadaju se da će to dovesti do još boljih kombinacija leka sa imunoterapijom – najsavremenijom klasom lekova koja trenutno funkcioniše samo za manjinu pacijenata.

Otkako je pokrenuto ispitivanje PATRIOT, počela su druga klinička ispitivanja koju su predvodili ICR i The Roial Marsden — istražujući upotrebu celasertiba u kombinaciji sa drugim lekovima koji sprečavaju DNK da se popravi, kao što je PARP inhibitor olaparib.

Vođa studije dr Magnus Dilon, klinički naučnik na Institutu za istraživanje raka u Londonu i klinički konsultant u The Roial Marsden NHS Foundation Trust, rekao je: „Ovo je najveće kliničko ispitivanje ATR inhibitora i ohrabrujuće je to videti na njegov sopstveni celasertib može da spreči napredovanje raka, pa čak i da smanji tumore pacijenata za impresivno vreme, dajući nekim pacijentima dragocene dodatne godine dobrog života. Takođe nam je dao trag o biološkim markerima koji mogu predvideti kome bi ovaj lek mogao imati koristi u budućnosti.

„Uzbuđujuće je što nam ovo ispitivanje pruža biološki uvid kako najbolje kombinovati ovaj lek sa imunoterapijom i stvoriti još moćniji tretman raka za ljude koji su iscrpeli druge opcije.“

Dr Anna Kinsella, menadžer za nauku u Cancer Research UK, rekla je: „Ovo je najveća studija do sada koja pokazuje potencijal klase lekova koji se nazivaju ATR inhibitori u lečenju raka kada se koriste sami. Iako je još dug put do toga pre nego što se celasertib može koristiti u klinici, uvek je uzbudljivo videti nove pristupe koji pokazuju potencijal u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi.

„Ovi obećavajući rezultati postavljaju temelje za buduća klinička ispitivanja i nude naučnicima i lekarima nove puteve istraživanja. Radujemo se što ćemo videti kako ovaj rad pokreće dalji napredak.“