Pakistanski kapetan broda zadržan zbog krijumčarenja oružja Hutima

Pakistanski kapetan broda zadržan zbog krijumčarenja oružja Hutima

Pakistancu za koga američki zvaničnici tvrde da je bio kapetan broda koji je prevozio komponente iranske rakete Hutima u Jemenu, naređeno je da ostane u pritvoru dok čeka suđenje zbog optužbi za pokušaj krijumčarenja oružja i lažiranje informacija američkim vlastima.

Dve vojnika američke mornarice izgubile su živote tokom pokušaja ukrcavanja na brod u Arapskom moru 11. januara dok su pokušavale sprečiti krijumčarenje oružja. Kapetan Muhamed Pahlavan, optužen za odbijanje saradnje i lažiranje informacija, tvrdio je da je samo inženjer na brodu, ali je kasnije promenio iskaz.

U međuvremenu, federalni tužioci tvrde da je pronađeno napredno konvencionalno oružje iranske proizvodnje na brodu, uključujući delove za balističke rakete i protivbrodske krstareće rakete, što je prva takva zaplena od početka napada Huta u novembru.

Pored Pahlavana, još trojica članova posade su optužena za davanje lažnih informacija. Njihova saslušanja o pritvoru su u toku.

Očekuje se dalja istraga o ovom incidentu koji je izazvao pažnju zbog napetosti između SAD i Irana, kao i zbog uloge Huta u regionalnom konfliktu.