Posle 15 godina Ukrajina se pridružila grupi najvećih izvoznika hrane u STO

Posle 15 godina Ukrajina se pridružila grupi najvećih izvoznika hrane u STO

Ukrajina se pridružila Kern grupi, koja u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) objedinjuje pristalice veće liberalizacije međunarodne trgovine poljoprivrednim proizvodima.

Ovo se navodi u saopštenju Kern grupe nakon sastanka na nivou ministara poljoprivrede u Abu Dabiju 25. februara, prenosi „Evropska istina“.

„Sa zadovoljstvom pozdravljamo Ukrajinu kao novu članicu Kern grupe, napominjući zajedničku posvećenost Ukrajine otvorenom, fer, tržišno orijentisanom sistemu trgovine poljoprivrednim proizvodima“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je započela proces pridruživanja grupi velikih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u okviru STO krajem 2009. godine. Od 2020. godine ima status posmatrača u grupi Kern.

Kern Grupu su 1986. godine stvorile zemlje članice STO, koje čine 30% svetskog izvoza poljoprivrede.

Grupacija izjavljuje da ima za cilj postizanje „slobodne i fer trgovine u poljoprivredi koja pruža stvarne i održive koristi zemljama u razvoju“. U praksi se zalaže za odbacivanje bilo kakvih izvoznih subvencija i državne podrške poljoprivrednicima.

Pored Ukrajine, u asocijaciju su Kanada, Južnoafrička Republika, Pakistan, Australija, Novi Zeland, Indonezija, Malezija, Tajland, Filipini, Argentina, Bolivija, Brazil, Gvatemala, Kolumbija, Kostarika, Paragvaj, Peru, Urugvaj , Čile.