Katarski emir apeluje na hitno oslobađanje talaca dok traje diplomatski napor za prekid sukoba u Gazi

Katarski emir apeluje na hitno oslobađanje talaca dok traje diplomatski napor za prekid sukoba u Gazi

Dok sukobi između Izraela i Hamasa nastavljaju donositi patnju i smrt stanovnicima Gaze, katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, istakao je hitnost situacije apelujući na brzo oslobađanje talaca kao deo napora za okončanje krize. Tokom svoje državne posete Francuskoj, emir je naglasio važnost ubrzanog delovanja kako bi se talci vratili svojim porodicama, istovremeno obezbeđujući neophodnu zaštitu za civile pogođene sukobom.

„Svet svedoči genocidu nad palestinskim narodom. Glad, prisilno raseljavanje, divlja bombardovanja se koriste kao oružje. A međunarodna zajednica još uvek nije uspela da usvoji jedinstven stav da okonča rat u Gazi i obezbedi strogi minimum zaštite za decu, žene i civile“, rekao je katarski lider.

U sklopu napora za pronalaženje rešenja, katarski emir i francuski predsednik Emanuel Makron sproveli su zajedničku operaciju za dostavu humanitarne i medicinske pomoći stanovnicima Gaze. Prema Makronovim rečima, dostava uključuje 75 tona tereta, vozila hitne pomoći i porodične šatore, koji su stigli na aerodrom El Ariš u Egiptu, blizu prelaza Rafa za Gazu.

Pregovarači iz Sjedinjenih Država, Egipta i Katara i dalje rade na posredovanju u sporazumu o prekidu vatre, dok je američki predsednik Džo Bajden izrazio spremnost Izraela da okonča sukob tokom predstojećeg meseca Ramazana ukoliko se postigne dogovor o oslobađanju nekih talaca. Ipak, rešenje se čini sve složenijim, s obzirom na tvrdokorni stav Hamasa i izraelskih zvaničnika.

Situacija ostaje napeta, a vreme je ključni faktor u pronalaženju trajnog mirnog rešenja. Makron i Al Tani planiraju dalje razgovore i sastanke u nadi da će uspeti da prevaziđu prepreke i pruže olakšanje ljudima pogođenim ovim dugotrajnim sukobom.