Ambasador Ukrajine u Francuskoj: Makronova izjava o slanju trupa je početak procesa

Ambasador Ukrajine u Francuskoj: Makronova izjava o slanju trupa je početak procesa

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko smatra da je izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem upućivanju trupa u Ukrajinu „početak procesa“ koji će pokrenuti relevantne diskusije u drugim državama.

Prema rečima Omelčenka, Makronove izjave u vezi sa raspoređivanjem vojske odražavaju „duboko razumevanje pretnje evropskoj bezbednosti“. Kao primer je naveo format Ramštajn, u kojem više od 50 zemalja pomaže Ukrajini u ratu protiv Rusije.

„Ako zaista veruju da štitimo ne samo sebe, već da štitimo Evropu i evropske vrednosti, stabilnost evropskog kontinenta, onda moramo delovati. A zašto Makron greši?“ – dodao je ambasador.

On smatra da su izjave francuskog predsednika „početak procesa“.

„Znate da je bilo takvih signala iz Velike Britanije. Mogu da vam posvedočim da te misli lebde evropskim vazduhom. A činjenica da Makron kaže da dinamika događaja ne može isključiti bilo kakve akcije je početak procesa“, rekao je on. dodao je Omelčenko.

Ambasador Ukrajine u Francuskoj podsetio je i na izjave francuskog predsednika na samitu u Parizu 26. februara o nekim zemljama koje su prethodno isključile isporuku granata Kijevu, zatim tenkova, pa dalekometnog naoružanja i artiljerije.

„A sada predstavnici istih zemalja već ozbiljno razgovaraju o dalekometnom oružju. Odnosno, sve je moguće. A Ukrajina je već prevazišla mnoge izazove. Ovo je početak procesa. Budimo optimisti, zadržimo nadu i poverenje u sebe i naše partnere“, zaključio je diplomata.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je posle sastanka u Parizu u ponedeljak dozvolio slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ubuduće, iako je naglasio da trenutno nema konsenzusa među saveznicima po ovom pitanju.

Francuska je kasnije objasnila da nema govora o učešću stranih trupa u neprijateljstvima. Istovremeno, jedan broj evropskih država i NATO su naglasili da ne planiraju slanje trupa u Ukrajinu.