Grčka policija sprovodi racije i hapšenja nakon ponovnog izbijanja napada krajnje levičarskih militanata

Grčka policija sprovodi racije i hapšenja nakon ponovnog izbijanja napada krajnje levičarskih militanata

Grčka antiteroristička policija izvršila je u utorak racije i hapšenja u vezi sa napadima za koje su preuzeli militanti krajnje levice, uključujući paket bombe koji je poštom poslat višem sudiji, rekli su zvaničnici.

Obuka je usledila posle ponovnog izbijanja militantnog nasilja krajnje levice poslednjih meseci, uključujući eksploziju ispred ministarstva rada u Atini u kojoj nije bilo povređenih.

U policijskom saopštenju se navodi da su vatreno oružje i eksploziv zaplenjeni u racijama i da je šest osoba uhapšeno u prestonici. Još četiri osobe koje su već na izdržavanju zatvorske kazne osumnjičene su za umešanost u slučaj.

Svih 10 osumnjičenih suočavaju se sa optužbama, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji, pokušaj ubistva i kršenje zakona o oružju i eksplozivima.

Napadi su pričinili štetu na zgradama i vozilima, ali nije bilo povređenih.

Grčka je decenijama patila od ekstremno levičarskog militantnog nasilja u rasponu od bombaških napada i atentata do malih paljevina. Iako su glavne grupe raspuštene ili su prestale sa radom, nove — koje se uglavnom ispovedaju anarhističkim planom — pretrpele su nedavne, manje bombe.

Eksperti su razoružali paket bombu koji je ovog meseca poslat višem sudiji u severnom gradu Solunu nakon što je primalac smatrao da je sumnjiv i pozvao obezbeđenje suda. Zgrada suda je evakuisana.

Ranije nepoznata anarhistička grupa pod nazivom Armed Response preuzela je odgovornost putem internet objave i obećala da će pojačati napade na pravosuđe u znak solidarnosti sa zatvorenim kolegama militantima.

U policijskom saopštenju od utorka navodi se da se veruje da su osumnjičeni takođe bili umešani u četiri nenapadna napada od juna 2023. korišćenjem malih bombi ili ručnih bombi u Atini i gradu Larisi u centralnoj Grčkoj.

Napadi su bili usmereni na banku, građevinsku firmu, automobil zaposlenog u zatvorskoj službi i kuću u Larisi. Na njih je preuzela krajnje levičarska grupa koja sebe naziva Koordinacija za osvetu.

Drugi nedavni napadi za koje su preuzeli krajnje levičarski militanti uključuju bombu ministarstva rada, koja je usledila nakon poziva upozorenja grupe koja sebe naziva Revolucionarna klasna samoodbrana.

U decembru je bomba postavljena ispred kompleksa policije za nerede u Atini, ali nije eksplodirala.