U Alžiru otvorena ogromna džamija koju je izgradila Kina

U Alžiru otvorena ogromna džamija koju je izgradila Kina

Alžir je otvorio ogromnu džamiju, lokalno poznatu kao Djamaa El-Djazair, nakon godina odlaganja. Najveći je u Africi i ima najviši minaret na svetu, visok 265 metara (869 stopa), i može da primi oko 120.000 ljudi.

Izgrađena od strane Kineske državne građevinske korporacije (CSCEC), Velika džamija u Alžiru, koja je zvanično otvorena u nedelju uoči svetog muslimanskog meseca Ramazana, smatra se trećom po veličini džamijom na svetu, iza samo najsvetijih islamskih mesta u Meka i Medina.

Izgrađen tokom 2010-ih, njegov modernistički dizajn, koji uključuje arapske i severnoafričke ukrase, pokriva 27,75 hektara (skoro 70 hektara). U njemu se nalaze Muzej islamske civilizacije, Kulturni centar, sala za predavanja i biblioteka. Tu je i Viša škola islamskih nauka, koja uključuje učionice i laboratorije.

Džamija je otvorena za međunarodne turiste i državne posetioce oko pet godina, a za molitve od oktobra 2020. godine, ali su planovi za zvaničnu ceremoniju otvaranja ranije odbačeni.

Tokom zvaničnog otvaranja u nedelju, alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune rekao je da Djamaa El-Djazair treba da usmeri muslimane ka vrednostima „umerenosti“ i „odbacivanja ekstremizma“, navodi alžirska pres služba. Promovisanje umerenog oblika islama bio je glavni prioritet za severnoafričku naciju od kada su vladine snage ugušile islamističku pobunu 1990-ih, tokom nasilnog građanskog rata koji je zahvatio zemlju.

Projekat, čija je izgradnja navodno koštala skoro 900 miliona dolara, započeo je bivši predsednik te severnoafričke nacije Abdelaziz Buteflika, koji je bio primoran da podnese ostavku 2019. nakon dve decenije na vlasti. Buteflika je planirao da džamiju nazove po sebi i otvori je u februaru 2019. godine, ali su ga protesti protiv njegove vladavine sprečili u tome.

Procenjuje se da 99% od 44 miliona stanovništva Alžira su sunitski muslimani, najveća svetska grana islama.