El Ninjo pre 80 godina izazvao povlačenje ‘glečera sudnjeg dana’ na Antarktiku

El Ninjo pre 80 godina izazvao povlačenje ‘glečera sudnjeg dana’ na Antarktiku

Značajan gubitak leda primećen je u antarktičkom regionu od 1970-ih, ali nova studija sugeriše da je za barem neke značajne regione ono zapravo počelo još 1940-ih, a možda čak i ranije.

Istraživački tim na čelu sa Univerzitetom u Hjustonu prikupio je jezgra sedimentnih stena sa sedam lokacija u blizini masivnog glečera Thvaites i obližnjeg glečera Pine Island kako bi precizno utvrdio kada je trenutno topljenje počelo da raste.

Datirajući više od 10.000 godina, uzorci stena pričaju priču o ledenim policama pre nego što smo imali satelite da ih držimo na oku i mogli su da pomognu u potvrđivanju procena o istoriji povlačenja glečera Thvaites.

Prečnika oko 120 kilometara ova ogromna reka leda je jedan od najvećih glečera na Zemlji. Ponekad je poznat kao ‘glečer Sudnjeg dana’, jer bi njegovo propadanje značilo značajnu i nepovratnu promenu na Antarktiku.

Merenja zasnovana na karakteristikama jezgara u blizini oba glečera dovoljno su se poklopila da bi istraživači zaključili da gledaju na efekte velikih promena u okruženju Antarktika.

„Ono što je posebno važno za našu studiju je da ova promena nije slučajna niti specifična za jedan glečer“, kaže geolog Rejčel Klark sa Univerziteta u Hjustonu.

„To je deo šireg konteksta klime koja se menja. Jednostavno ne možete ignorisati šta se dešava na ovom glečeru.“

Zajedno sa prethodnim modeliranjem, nalazi ukazuju na ekstremni klimatski obrazac El Ninja – promenu u globalnim vremenskim obrascima – koji je zagrevao vode zapadnog Antarktika između 1939. i 1942. godine, a možda je prethodio značajnom povlačenju ledene police.

Ovi spoljni faktori, a ne dinamika unutar samog leda, bili su dovoljni da prouzrokuju da veći deo leda postane slobodno plutajući, a ne pričvršćen za morsko dno. Povlačenje ove zone uzemljenja doprinosi većoj nestabilnosti i većem topljenju jer sve više leda dolazi u kontakt sa vodama koje se zagrevaju.

Prema istraživačima, njihova studija implicira da kada ledeni pokrivač počne da se smanjuje, topljenje se može nastaviti decenijama čak i ako početni pokretači više ne postoje. To je važno pitanje za naučnike koji proučavaju topljenje leda.

„Značajno je da je El Ninjo trajao samo nekoliko godina, ali dva glečera, Thvaites i Pine Island, i dalje su u značajnom povlačenju“, kaže geolog Džulija Velner sa Univerziteta u Hjustonu. „Kada sistem bude izbačen iz ravnoteže, povlačenje je u toku.

Smatra se da je glečer Thvaites doživio neto gubitak od više od 1.000 milijardi tona leda od početka stoljeća, a razumijevanje više o tome kako je povećano topljenje pokrenuto u prošlosti može nam pomoći da modeliramo razmjere problema u budućnosti .

„Glečer je značajan ne samo zbog svog doprinosa podizanju nivoa mora, već zato što se ponaša kao čep u boci koji zadržava šire područje leda iza sebe“, kaže Velner.

„Ako je Thvaites destabilizovan, onda postoji potencijal da se sav led na zapadnom Antarktiku destabilizuje.

Istraživanje je objavljeno u PNAS-u.