Makron indirektno potvrđuje da gleda na mogućnost doniranja ratnih aviona Ukrajini

Makron indirektno potvrđuje da gleda na mogućnost doniranja ratnih aviona Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska, osim obuke pilota, razmatra i nove mogućnosti za učešće u međunarodnoj koaliciji borbenih aviona F-16.

Francuski lider je to izjavio nakon međunarodnog sastanka podrške Ukrajini održanog u ponedeljak u Parizu.

„Razmatramo mogućnosti koje mogu biti korisne. Među našim koalicijama je i F-16. Tamo je. Kao što znate, mi nemamo F-16 jer imamo sopstvene sposobnosti. Ali mi gledamo na sopstvene sposobnosti da vidimo šta može biti korisno za zaštitu ukrajinske zemlje“, rekao je Makron.

On je takođe pojasnio da „danas ne govorimo o avionima Miraž“ u isto vreme, Francuska obučava ukrajinske pilote i „nastaviće to da radi“.

Kao što je ranije objavljeno, francuski višenamenski borbeni avion Dassault Rafale sada je u službi francuske vojske. Prošle godine francusko Ministarstvo odbrane naručilo je 42 takva aviona.

Makron je naveo i pet kategorija akcija oko kojih su učesnici sastanka podrške Ukrajini postigli konsenzus. Među njima je „sposobnost podrške Ukrajini na granici sa Belorusijom nevojnim sposobnostima“, zajednička proizvodnja naoružanja, vojnih kapaciteta i municije u Ukrajini, zaštita zemalja koje su direktno ugrožene ruskom ofanzivom u Ukrajini, uključujući Moldaviju, kao i sajber-bezbednost i „operacije deminiranja”.

Među odlukama pariskog sastanka bilo je i stvaranje nove, devete, koalicije dalekometnih sposobnosti.