Beloruske vlasti objavile preliminarne rezultate izbora, opozicija odbacuje legitimnost procesa

Beloruske vlasti objavile preliminarne rezultate izbora, opozicija odbacuje legitimnost procesa

Beloruske vlasti su saopštile preliminarne rezultate nedavnih parlamentarnih i lokalnih izbora, na kojima je učešće bilo dozvoljeno samo kandidatima koji su lojalni autoritarnom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Opozicija je pozvala na bojkot izbora, koji su ojačali vladavinu Lukašenka, s obzirom da su većina kandidata bili iz stranaka koje podržavaju vlast. Centralna izborna komisija je izvestila da je glasalo 73% od 6,9 miliona birača, a stranka Bjelaja Rus je osvojila 51 od 110 mesta u parlamentu.

Lukašenko, čiji se mandat završava sledeće godine, izrazio je nameru da se ponovo kandiduje za predsednika. Opozicija, predvođena liderkom Svetlanom Tihanovskom, koja je pobegla u Litvaniju posle izbora 2020, nazvala je izbore „besmislenom farsom“.

Izbori su održani u kontekstu surove represije vlasti nad neistomišljenicima, sa više od 1.400 političkih zatvorenika, uključujući lidera opozicije i borca za ljudska prava Aleša Bjalijatskog. Lukašenko je optužio zapadne zemlje za planiranje državnog udara ili preuzimanje vlasti silom, i naredio pojačane policijske patrole, iako nije ponudio dokaze za ove tvrdnje.