„Nema dijaloga s kršiteljem Ustava“: Čak tri liste neće na konsultacije sa predsednikom Srbije

„Nema dijaloga s kršiteljem Ustava“: Čak tri liste neće na konsultacije sa predsednikom Srbije

Iako Skupština Srbije nije još izabrala predsednika, niti potpredsednike, šef države započeo je konsultacije o mandataru, što je njegova ustavna obaveza. Međutim, odziv na te konsultacije nije obaveza, pa čak tri liste ne žele da sednu za isti sto sa predsednikom Srbije.

U većini evropskih zemalja 69 dana posle izbora Vlada uveliko sprema izveštaj za 100 dana rada. U Srbiji, tek počinju konsultacije o mandataru. Prvi je na njih stigao Šaip Kamberi, jedini predstavnik Albanaca u parlamentu.

„Ne postoji uopšte opcija da mi budemo deo Vlade. Opcija je da krene proces primene plana od sedam tačaka. Naš Nacionalni savet je 2022. imao konsultacije sa sedam ministarstava i realizacija plana je trebalo da počne 2023. Sad je 2024 i nije ni krenulo“, poručio je Kamberi.

Iako ruski ne priča baš kao Rus, Slobodan Nikolić predstavnik je te nacionalnosti u Skupštini.

Ulazak u Vladu ga ne zanima. Interesuje ga samo, ako može da bude posmatrač u ruskom vojnom savezu – ODKB.

„I eventualno da budem predsednik kluba prijateljstva sa Rusijom, što je i prirodno“, kaže Nikolić.

Sledeći za razgovor predsednika bi trebalo da bude sa SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina. Ali, ta stranka je zvanično predložila da se konsultacije o mandataru odlože do presude Ustavnog suda o ustavnosti izbora održanih 17. decembra.

Dolazak su odbile i Srbija protiv nasilja i koalicija NADA. Nema dijaloga sa predsednikom koji krši Ustav, izneo je ranije lider Nade i Novog DSS-a Miloš Jovanović. Nema dijaloga sa predsednikom posle onakvih izbora, kaže Marinika Tepić, potpredsednica SSP i nositeljka liste Srbija protiv nasilja.

„Sve je obesmislio, sve je pogazio, sve je razorio. Institucije su nam rasporene i mi sad idemo nekim drugim putem. Jedinim koji je ostavio“, kazala je Marinika Tepić za N1.

Vučić će sutra nastaviti konsultacije sa listom koju predvode Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, a zatim i sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Posle toga, ostaje da razgovara sa SPS-om i svojima – koalicijom oko SNS-a. Kada te formalne susrete završi, trebalo bi da saopšti ime mandatara.