Zelenski: Naredni meseci će biti teški, ali Ukrajina ima plan

Zelenski: Naredni meseci će biti teški, ali Ukrajina ima plan

Ukrajina će u narednim mesecima imati „teško vreme“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare posle foruma „Ukrajina. Godina 2024“.

„Biće nam teško narednih meseci, jer postoji fluktuacija u SAD koja ima uticaja na neke države… U martu-aprilu ćemo proći kroz period različitih talasa: političkih, finansijskih, i različiti pritisci. Rusija će pripremati kontraofanzive početkom leta ili krajem maja. Ako mogu… Oni će se pripremati. Mi ćemo se pripremiti za njihovu bitku“, rekao je Zelenski.

Predsednik je naglasio da će Ukrajina, sa svoje strane, pripremiti plan „i slediti ga“.

„ Izbori u SAD će biti prekretnica i razumećemo šta će se desiti posle toga. Verujem da ćemo uspeti da održimo prvi samit [mira], barem ćemo učiniti sve da pripremimo prvi dokument za sveta koji može da dovede do kraja rata, koji treba da se završi pravednim mirom za sve nas, za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, situacija na kraju godine zavisiće od mnogo faktora.

„Ako bi sada ili u narednim mesecima Ukrajina mogla da dobije 10 sistema Patriot za ključne industrijske centre, ako bismo mogli da koristimo ove sisteme bliže liniji fronta, oni [okupatori] nam ne bi prišli, povukli bi se. Mi bismo im razbili. linije odbrane i krenuli napred.10 Patriota bi iz korena promenila situaciju“, uveren je predsednik.

Istovremeno je dodao da to ne znači da sistemi Patriot rešavaju sve.

„Dva ili tri takva imena [oružja] biće dovoljna da ih odbrani. I onda možete odgovoriti na pitanje: zašto ga Ukrajina nema? To znači da nije svima potrebno. Znači da nije sve moguće. Ili to znači da je sve pred nama i od toga zavisi kakav će biti kraj ove godine“, rekao je Zelenski.

Kako je saopšteno, predsednik je ranije naveo da sistem PVO Patriot košta 1,5 milijardi dolara. „Nemoguće ga je jednostavno kupiti, u svetu ne postoje odgovarajući sistemi, a dostupni su i analogi u malim količinama.