Najnoviji podaci o obolelima od gripa

Najnoviji podaci o obolelima od gripa

U Srbiji je, prema izveštajima u periodu od 12. do 18. februara, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljeno je 12.440 slučajeva oboljenja sličnih gripu, navode iz Instituta za javno zdravlje, dr Milan Jovanović Batut.

Kako dodaju, u poređenju sa prethodnom nedeljom, beleži se pad broja obolelih od gripa za približno 20 odsto.

„U ovoj izveštajnoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost“, navode iz Batuta.

Dodaju i da je, na osnovu podataka iz sentinelnog nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama prijavljeno 16.894 obolelih, što takođe predstavlja pad broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom za približno 30 odsto.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Pirotskom, Zlatiborskom i Srednjobanatskom okrugu, dok se najviše uzrasno-specifične stope beleže u uzrasnim grupama od 0 do 4 i 5 do 14 godina. Laboratorijski potvrđeni slučajevi gripa

Do sada su u Republici Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3).

Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjebanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Pirotskog i Rasinskog okruga, na teritoriji Grada Beograda, kao i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.