Mediji: Britanija nudi državljanstvo potencijalnim uzbunjivačima u Rusiji

Mediji: Britanija nudi državljanstvo potencijalnim uzbunjivačima u Rusiji

Britanska spoljna obaveštajna služba MI6 nudi ruskim zvaničnicima, ogorčenim ratom u Ukrajini, britansko državljanstvo u zamenu za prosleđivanje informacija britanskim obaveštajnim službama, objavio je britanski list i pozivajući se na četiri obaveštena izvora, piše „Evropska istina“.

Tri britanska obaveštajna izvora i bivši ruski obaveštajac tvrde da se britansko državljanstvo, kao i gotovinska plaćanja „pod određenim okolnostima” koriste kao podsticaj za pronalaženje doušnika u ruskoj vladi.

Praksa davanja državljanstva uzbunjivačima postojala je u Britaniji tokom Hladnog rata, ali njena upotreba nakon invazije na Rusku Federaciju u punom obimu ranije nije prijavljivana.

Britansko državljanstvo je, prema rečima sagovornika, često najmoćniji metod ubeđivanja potencijalnih doušnika. Ali to se obećava samo kada se čoveku definitivno veruje, i pruža – kada više ne može da prikuplja informacije ili kada im više nisu potrebne.

„Ovo (državljanstvo) može pomoći Rusu da duboko u sebi zna da deluje u interesu svoje buduće domovine“, rekao je bivši obaveštajac MI6 iz Rusije.

Upravo sa tim izvori publikacije povezuju neobičan apel šefa britanske obaveštajne službe Ričarda Mura Rusima da „udruže snage“ i pomognu da se okonča rat u Ukrajini punim razmerama.

„Trenutno stanje britanskih odnosa znači da takva iskrenost u javnosti ne može da naškodi našim diplomatskim odnosima sa Moskvom. U prošlosti to nije uvek bio slučaj. Ali generalno, nije toliko iznenađujuće“, objasnio je izvor.

Takvi napori nisu ograničeni samo na Britaniju.

Prošle godine je Centralna obaveštajna agencija SAD pokrenula kampanju sa ciljem da ubedi nezadovoljne ratom u Ukrajini i životima stanovnika Ruske Federacije da podele poverljive informacije.