Nju Delhi poziva poljoprivrednike koji protestuju da pregovaraju

Nju Delhi poziva poljoprivrednike koji protestuju da pregovaraju

Indijska vlada se nada rešavanju velikih pitanja koja su pokrenuli ljuti farmeri pre marta, kada počinje sezona za uzgoj pšenice, ključne kulture, rekao je u četvrtak državni sekretar za hranu Sanjeev Chopra.

Uzimajući u obzir tekuće proteste koje preko 200 grupa poljoprivrednika organizuje u blizini glavnog grada zemlje, a njihov ključni zahtev je garantovana minimalna nabavna cena za ključne useve, zvaničnik je rekao da je vlada spremna da održi dalje razgovore. On je takođe sugerisao da je „komunikacijski jaz“ razlog za nastavak protesta.

Lideri štrajka poljoprivrednika održali su četiri runde razgovora sa predstavnicima vlade, ali tvrde da njihovi zahtevi nisu ispunjeni. Indijski ministar poljoprivrede Arjun Munda pozvao je poljoprivrednike da nastave razgovore, istovremeno naglašavajući potrebu za mirom.

Hiljade farmera je prošle nedelje krenulo u marš ka Nju Delhiju, ali su zaustavljeni oko 200 kilometara od prestonice. Agitacija je stavljena na čekanje dva dana nakon što je demonstrant poginuo u sredu nakon novih sukoba sa policijom na granici Pendžab-Harijana. Dvadesetdvogodišnji farmer Subhkaran Singh je poginuo, a drugi su povređeni u sukobu demonstranata sa policijom Harijane.

Dok su farmeri optužili policiju da ih je gađala gumenim mecima i suzavcem, policija je tvrdila da su farmeri ti koji su podstakli nasilje, prenose indijski mediji.

U međuvremenu, premijer Narendra Modi je u četvrtak izjavio da je njegova vlada posvećena ispunjavanju „svake odluke“ u vezi sa dobrobiti farmera. Iako nije direktno pomenuo tekući protest u svom postu na Ks, on je istakao odluku da se podiže donja cena koju mlinovi moraju da plate za šećernu trsku za 8%.

Fer i isplativa cena šećerne trske je podignuta na 340 rupija (4,10 dolara) za 100 kilograma (nešto više od 220 funti) za sledeću sezonu šećera – u odnosu na postojeću stopu od 3,80 dolara za 100 kg. Uporedo sa tim, Vlada je takođe odobrila dodatnu podršku sektoru stočarstva. Iako taj potez ne ide u prilog poljoprivrednicima koji protestuju jer oni uglavnom uzgajaju pirinač i pšenicu, očekuje se da će pomoći farmerima šećerne trske u drugim državama.

Kasnije, na jednom javnom događaju u svojoj matičnoj državi Gudžarat, Modi je tvrdio da vlada namerava da svojim inicijativama pretvori male farmere u „preduzetnike i izvoznike“. Modi će se kandidovati za treći mandat tokom nacionalnih izbora kasnije ove godine, a poljoprivrednici se vide kao veliki glasački blok.

Agitacija koja je u toku je drugi masovni protest poljoprivrednika u poslednjih pet godina. U periodu 2020-2021, farmeri su se bunili protiv zakona namenjenih deregulaciji i otvaranju poljoprivrednih tržišta privatnom sektoru. Zakoni su na kraju poništeni.