Velika Britanija se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji, nakon sličnih poteza zemalja EU

Velika Britanija se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji, nakon sličnih poteza zemalja EU

Britanska vlada saopštila je u četvrtak da se povlači iz kontroverznog međunarodnog energetskog sporazuma nakon što su napori da se on modernizuje završili u ćorsokaku.

Taj potez Ujedinjenog Kraljevstva usledio je nakon sličnih najava Francuske, Nemačke i drugih zemalja Evropske unije da napuste Ugovor o energetskoj povelji, za koji kritičari kažu da ga industrija fosilnih goriva koristi da legalno ospori vlade zbog njihove klimatske politike.

Ugovor je stupio na snagu 1998. godine kako bi zaštitio i podstakao međunarodne tokove investicija u energetski sektor. Ali brojne zemlje su se suočile sa skupim pravnim izazovima u vezi sa smanjenjem oslanjanja na fosilna goriva i povećanjem zelenih izvora energije.

Britanski zvaničnici su rekli da su pregovori o ažuriranju sporazuma radi bolje podrške čistijim tehnologijama trajali nekoliko godina, ali su doveli do ćorsokaka među evropskim zemljama.

„Ugovor o Energetskoj povelji je zastareo i hitno mu je potrebna reforma, ali su pregovori u zastoju i razumna obnova izgleda sve manje verovatna“, rekao je Grejem Stjuart, ministar za energetsku bezbednost.

„Ostanak člana ne bi podržao našu tranziciju na čistiju, jeftiniju energiju, a mogao bi nas čak i kazniti za naše vodeće napore u svetu da obezbedimo neto nulu.

Francuska i Italija su krajem 2022. objavile da napuštaju sporazum. Druge zemlje, uključujući Španiju i Holandiju, takođe su učinile isto. Britanska vlada je saopštila da se ukupno pridružuje devet država članica EU u povlačenju.

Klimatske nevladine organizacije pozvale su na masovno povlačenje EU iz sporazuma. Nekoliko desetina zemalja je i dalje navedeno kao potpisnice na veb stranici sporazuma.