Međunarodni napori za prekid vatre između Izraela i Hamasa dobijaju zamah dok se bliži Ramazan

Međunarodni napori za prekid vatre između Izraela i Hamasa dobijaju zamah dok se bliži Ramazan

Četvrtak je doneo novi zamah međunarodnim naporima da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, dok se bliži muslimanski sveti mesec Ramazan. Bela kuća je saopštila da su razgovori višeg izaslanika sa izraelskim liderima protekli konstruktivno, dok su drugi posrednici izvestili o ohrabrujućim znakovima sa obe strane sukoba.

Posrednici iz SAD-a, Egipta i Katara već nedeljama pokušavaju da pronađu formulu koja bi mogla da zaustavi razornu ofanzivu Izraela u Gazi. Sada se suočavaju sa nezvaničnim rokom kako se približava početak Ramazana.

Izrael je objavio rat nakon što su militanti Hamasa upali preko granice 7. oktobra, a od tada je izraelska ofanziva ostavila ogroman broj žrtava i raseljenih Palestinaca. Međunarodna zajednica sada pritiska obe strane da postignu prekid vatre i otvore prostor za humanitarnu pomoć.

Izraelski mediji su izvestili da je ratna vlada u četvrtak kasno složila da pošalje delegaciju na pregovore u Parizu, gde se očekuje da će posrednici ponuditi novi predlog za rešenje sukoba.

Tenzije se takođe rasplamsavaju na Zapadnoj obali, gde su u četvrtak tri palestinska naoružana napadača otvorila vatru na saobraćaj na kontrolnom punktu, ubivši jednog čoveka i ranivši petoro. Hamas je pohvalio ovaj napad, ali nije preuzeo odgovornost za njega.

SAD su pozvale na prekid vatre kako bi se izbegle dalje žrtve među civilima, dok se svet suočava sa sve većom humanitarnom krizom u Gazi. Palestinaci se nadaju da će pregovori dovesti do povlačenja izraelskih trupa i oslobađanja zatvorenika, dok Izrael insistira na uništenju Hamasovih vojnih kapaciteta kao uslovu za prekid vatre.

Pritisak međunarodne zajednice raste kako se bliži početak Ramazana, a izraelski lideri pokazuju oprezan optimizam uoči mogućeg dogovora.