Novi kompjuterski model plućnog tkiva mogao bi da najavi sigurniju radioterapiju za rak

Novi kompjuterski model plućnog tkiva mogao bi da najavi sigurniju radioterapiju za rak

Inovativni kompjuterski model ljudskih pluća pomaže naučnicima da simuliraju, po prvi put, kako rafal radijacije stupa u interakciju sa organom na nivou ćelije po ćeliju.

Ovo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Sariju i GSI Helmholtzzentrum fur Schverionenforschung, Darmštat, moglo bi da dovede do ciljanijih tretmana za rak i smanji štetu uzrokovanu radioterapijom. Istraživanje je objavljeno u časopisu Communications Medicine.

Dr Roman Bauer, viši predavač na Univerzitetu u Sariju, rekao je: „Lekari bi jednog dana mogli da koriste naš model da odaberu pravu dužinu i jačinu radioterapije—po meri njihovog pacijenta. Ovo je dovoljno uzbudljivo—ali drugi bi mogli da koriste našu tehniku da proučavaju druge organe. Ovo bi moglo da otključa sve vrste medicinskog znanja i može biti odlična vest za lekare i buduće pacijente.“

Danas više od polovine pacijenata sa karcinomom prima radioterapiju – ali prevelika doza može da im povredi pluća. Ovo može dovesti do stanja kao što su pneumonitis i fibroza.

Da bi proučili ove povrede, istraživači sa GSI i Univerziteta u Sariju koristili su veštačku inteligenciju da razviju novi model dela ljudskog pluća — ćeliju po ćeliju.

Profesor dr Marko Durante, šef Odeljenja za biofiziku u GSI, rekao je: „Prvi put, BioDinaMo čini interaktivne modele celih ljudskih organa dostupnim. Ovo će nam omogućiti da modelujemo pluća pojedinačnih pacijenata na način koji jednostavno nije moguć sa veoma opšte statističke metode koje trenutno koristimo. Štaviše—to će nam omogućiti da proučimo način na koji su fibroza i druga stanja zapravo uzrokovana, i kako se razvijaju tokom vremena.“