Mrežna analiza ističe ključnu ulogu plastičnosti mozga u tranziciji od depresije do mentalnog zdravlja

Mrežna analiza ističe ključnu ulogu plastičnosti mozga u tranziciji od depresije do mentalnog zdravlja

Istraživanja i statistike ukazuju na to da mentalne bolesti postaju sve rasprostranjenije, jer se broj ljudi širom sveta koji pristupaju uslugama mentalnog zdravlja poslednjih godina povećao. Razumevanje faktora koji mogu predvideti dobrobit i doprineti oporavku od poremećaja mentalnog zdravlja je stoga od najveće važnosti, jer bi moglo da podstakne razvoj novih terapijskih intervencija.

Istraživači u Istituto Superior di Sanita’ nedavno su krenuli da istraže ulogu plastičnosti, sposobnosti mozga da se menja kao odgovor na nova iskustva i faktore životne sredine, u oporavku od depresije. Njihov rad, objavljen u časopisu Nature Mental Health, predstavlja rezultate dubinske mrežne analize podataka o depresivnim pacijentima, koji bi mogli da informišu rad psihijatara i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Ova istraživačka grupa već neko vreme sprovodi studije koje se fokusiraju na plastičnost ljudskog mozga. Njihov nedavni rad ima takozvanu mrežnu perspektivu; novi pristup u istraživanju psihologije koji poremećaje mentalnog zdravlja posmatra kao mreže.

„Radili smo sa antidepresivima i selektivnim inhibitorima ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) i otkrili da, baš kao što pokazuje sve veći broj studija, ovi lekovi imaju važan uticaj na plastičnost“, rekao je Igor Branči, koautor rada, za Medical Kspress. „Ovi lekovi povećavaju plastičnost i čine pacijente podložnijim promeni raspoloženja i mentalnog zdravlja. Jednom kada je pacijent plastičniji i podložniji promeni raspoloženja, onda je okruženje koje može igrati ključnu ulogu.“

Mnoge nedavne studije su istraživale uticaj plastičnosti mozga na mentalno zdravlje. Branchi i njegove kolege su pretpostavili da, iako plastičnost sama po sebi nije ni dobra ni loša, u kombinaciji sa povoljnim okruženjem može predvideti prelazak iz depresije u mentalno zdravlje.

„Na plastičnost bi se moglo gledati kao na vrata sobe, gde boravak u prostoriji predstavlja bolest, a spolja je zdrava“, objasnio je Branči. „U ovoj metafori, povećanje plastičnosti je kao otvaranje vrata, dok me ne gura iz sobe, već mi omogućava da izađem iz sobe. Ono što me gura iz sobe je tipično nešto drugo, tipično povezano sa kontekstom pojedinca. to uključuje i objektivne karakteristike sredine i subjektivnu procenu“.

Ako se plastičnost posmatra iz ove perspektive, identifikovanje strategije za njeno pouzdano merenje moglo bi biti od velike koristi, jer bi moglo pomoći da se bolje razumeju faktori koji doprinose lošem mentalnom zdravlju pojedinih pacijenata. Utvrđujući da li pacijenti pokazuju malo neuroplastičnosti ili da li se njihov mozak lako prilagođava na osnovu njihovih iskustava, psihijatri bi mogli da osmisle efikasnije terapijske strategije.

Nedavna studija Branchija i njegovih kolega crpi inspiraciju iz nedavnih studija koje ispituju mentalno zdravlje iz perspektive mreže. Mrežne teorije psihopatologije posmatraju poremećaje mentalnog zdravlja kao mreže, sa simptomima kao čvorovima, a odnos između njih predstavljen je kao veze između ovih čvorova.

„U ovim mrežama, čvorovi su simptomi, dok veze između čvorova karakterišu kako se ovi simptomi međusobno koreliraju“, rekao je Branchi. „Ako su u međusobnoj korelaciji, to znači da se javljaju u isto vreme.“

U kontekstu ove studije, plastičnost podrazumeva slabiju korelaciju između različitih simptoma, dok neplastičnost povlači jaču korelaciju. Branchi i njegove kolege analizirali su jedan od najvećih skupova podataka objavljenih do sada, skup podataka STAR*D koji je objavio Nacionalni institut za mentalno zdravlje (NIMH) u Sjedinjenim Državama.

„STAR*D je veliki skup podataka koji je razvijen za proučavanje alternativa, terapijskih alternativa za lečenje depresivnih pacijenata“, rekao je Branchi. „U našoj studiji, iskoristili smo ovaj skup podataka u potpuno drugačijoj perspektivi od prvobitne svrhe, gledajući zabeležene simptome pacijenata i percipirani kvalitet njihovog okruženja.“

Istraživači su takođe uzeli u obzir subjektivne odgovore ankete osmišljene da izmere ukupno zadovoljstvo učesnika životom. Ovo je važno jer različiti pojedinci mogu gledati na svoj život u optimističnijem ili pesimističnijem svjetlu, bez obzira na njihov objektivni socio-ekonomski status i ekološki kontekst.

„Potom smo koristili simptome zabeležene u skupu podataka da izgradimo mrežu“, rekao je Branchi. „Takođe smo pogledali koliko su se poboljšali nakon perioda intervencije od četiri nedelje. Važno je reći da smo odabrali pacijente sa istim osnovnim nivoom, kako bismo osigurali da pacijenti koji su se poboljšali i oni koji nisu počeli sa iste tačke.“

Analiza koju su sproveli Branchi i njegove kolege dala je neke zanimljive rezultate, koji na kraju sugerišu da se mentalno zdravlje pacijenata koji su imali veću neuroplastičnost na početku (tj. onih čiji su simptomi bili u slaboj korelaciji) više poboljšano tokom vremena. Sve u svemu, ovo nagoveštava potencijalnu vrednost mrežnih teorija psihopatologije za predviđanje plastičnosti ljudi.

„Naši nalazi sugerišu da je poboljšanje uočeno kod pacijenata takođe povezano sa kvalitetom njihovog okruženja“, rekao je Branchi. „Zato ne merimo poboljšanje, već plastičnost. Drugim rečima, merimo koliko je osoba podložna promenama s obzirom na povoljan ekološki kontekst.“

Nedavni rad ove istraživačke grupe nagoveštava potencijalnu vrednost teorija mreža kao alata za operacionalizaciju plastičnosti u istraživačkim i kliničkim okruženjima. Dok su se Branchi i njegove kolege posebno fokusirali na oporavak od depresije, njihov pristup bi se uskoro mogao primeniti i na druge poremećaje mentalnog zdravlja koje karakterišu višestruki simptomi interakcije, kao što su poremećaji anksioznosti, bipolarni poremećaj i tako dalje.

„Strategija koju smo razvili omogućava stratifikaciju pacijenata na one koji su već plastični i stoga bi mogli imati najviše koristi od psihoterapije i pozitivnih životnih promena, i na one koji već žive u povoljnom okruženju, ali su zaglavljeni u depresivnom stanju.

„Verovatno bi ova druga vrsta pacijenata prvo imala koristi od intervencije dizajnirane da poveća plastičnost i podložnost promenama, kao što su farmakološki tretmani za koje je utvrđeno da povećavaju neuroplastičnost.

„Postoji i treći tip pacijenata koji žive u nepovoljnim uslovima i nisu plastični, pa bi im verovatno bila potrebna i psihoterapija i farmakološki tretman. Četvrti tip koji već živi u povoljnom okruženju i koji je već plastičan, mogao bi imati koristi od različitih terapijskih metoda. prilazi“.

Podelom pacijenata na osnovu ovih faktora, kliničari bi mogli da uvedu pažljivo prilagođene tretmane koji bi mogli dati pozitivnije rezultate. Iako nedavni rad Brančija i njegovih kolega ne pruža precizne medicinske savete, mogao bi da informiše rad praktičara mentalnog zdravlja, nudeći novi način predviđanja plastičnosti pacijenta.

„Sa filozofskog stanovišta, naša studija sugeriše da u umreženom sistemu plastičnost proizilazi iz interakcije između različitih čvorova“, dodao je Branči. „Dakle, ne postoji ponašanje procesa povezanih sa plastičnošću, već plastičnost proizilazi iz interakcije između različitih simptoma, ponašanja ili elemenata. Ovo je nešto za šta mislimo da bi konceptualno moglo biti veoma važno.“