SZO: Broj obolelih od morbila porasli su za 79 procenata u svetu prošle godine

SZO: Broj obolelih od morbila porasli su za 79 procenata u svetu prošle godine

Svetska zdravstvena organizacija je u utorak izrazila uzbunu zbog brzog širenja malih boginja, sa više od 306.000 prijavljenih slučajeva širom sveta prošle godine, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na 2022.

„Mi u svetu malih boginja smo izuzetno zabrinuti“, rekla je Nataša Kraukroft, tehnički savetnik SZO za boginje i rubeolu.

Ona je, međutim, naglasila da se slučajevi malih boginja obično dramatično premalo prijavljuju i da je stvarni broj sigurno daleko veći.

Da bi dobili preciznije brojke, zdravstvena agencija UN modelira brojke svake godine, a njena najnovija procena pokazuje da je 2022. bilo 9,2 miliona slučajeva i 136.216 smrtnih slučajeva od morbila.

Takvo modeliranje još nije urađeno za prošlu godinu, ali je Kroukroft istakao da je 2022. već zabeležen skok smrtnosti od 43 odsto u odnosu na godinu ranije.

S obzirom na sve veći broj slučajeva, „očekivali bismo porast smrtnih slučajeva i 2023.“, rekla je ona novinarima u Ženevi, putem video-linka iz Kaira.

„Ova godina će biti veoma izazovna.

Ona je upozorila da se trenutno veruje da će više od polovine svih zemalja na svetu biti izloženo velikom riziku od izbijanja morbila do kraja godine.

A procenjuje se da je oko 142 miliona dece podložno da se razboli.

Morbili su veoma zarazna bolest uzrokovana virusom koji napada uglavnom decu. Najozbiljnije komplikacije uključuju slepilo, oticanje mozga, dijareju i teške respiratorne infekcije.

Glavni uzrok porasta broja je „smanjenje pokrivenosti imunizacijom“, rekao je Kroukroft.

Najmanje 95 procenata dece mora biti potpuno vakcinisano protiv ove bolesti na nekom lokalitetu da bi se sprečile epidemije, ali je globalna stopa vakcinacije pala na 83 procenta.

Postoji velika nejednakost u raspodeli slučajeva, a još više kada je reč o smrti.

Kroukroft je istakao da 92 odsto sve dece koja umru od morbila živi među manje od četvrtine svetske populacije, uglavnom u zemljama sa veoma niskim prihodima.