Bager vratio zemlju u prethodno stanje, meštani kraljevačkog sela „dobili prvu rundu“

Bager vratio zemlju u prethodno stanje, meštani kraljevačkog sela „dobili prvu rundu“

Posle protesta meštana Vitkovca kod Kraljeva i sela gružanske doline zbog rudarskih iskopavanja, u zaseoku Jankovići, bager je vratio zemlju u iskopane rupe a Vitkovčani su ispratili rudarske mašine iz sela.

„Naš protest je uspešan jer smo izvršili pritisak na kompaniju koja već dugo pokušava sa geološkim ispitivanjima u gružanskoj dolini, a posebno na planini Kotlenik. Rupe koje su iskopali, a mi protestovali zbog toga, sada su uredno vratili zemlju istim bagerom, pokupili se i napustili Vitkovac. Prva runda protiv rudarenja je dobijena, ali očekujemo nastavak borbe“, kazao je za N1 Branko Luković iz sela Vitkovac.

Nakon protesta 14. februara, meštani su najavili radikalizaciju, blokadu i prosipanje stajskog đubriva po magistralnom putu Kragujevac-Kraljevo, ali je pritisak urodio plodom pa se kompanija za rudarska ispitivanje povukla, a blokada magistrale otkazana.

„Ovo je privremena pobeda meštana gružanske doline, ali smo uvek na oprezu, na svaki njihov korak, jer mi smo ‘Gružanska straža’. U oktobru 2022. godine isterali smo iz šume moje porodice zaposlene u rudarskoj kompaniji ‘Stara planina’ , i to je bila naša prva pobeda. Vitkovac je druga, a kako smo čuli naredni ‘okršaj’ se očekuje u selu Pečenog kod Kraljeva, gde planiraju rudarska ispitivanja“, izjavio je za N1 Dušan Davidović, aktivista „Gružanske straže“ iz sela Guberevac.

Branko Luković dodaje da „rukovodstva i građani okolnih opština ne shvataju opasnost od rudarenja u srcu plodne Šumadije i da bi potencijalna ekološka šteta bila slična kao kod očekivane u Jadru“.

On kaže i da je „ugrožena teritorija između Kragujevca, Kraljeva, Čačka, a koritom reke Gruže, zatim Zapadne Morave, u opasnosti su Vrnjačka Banja, Trstenik i Kruševac“.

Meštani Vitkovca, Guberevca, Pečenoga, Leskovca i Pajsijevića sa područja grada Kraljeva i opštine Knić ističu da je kod rudarskih kompanija ovaj deo Šumadije posebno interesantan zbog depozita zlata, bakra, uranijuma i uglja.