Nivo siromaštva u Argentini je u januaru dostigao 20-godišnji maksimum

Nivo siromaštva u Argentini je u januaru dostigao 20-godišnji maksimum

Studija Katoličkog univerziteta u Argentini objavljena tokom vikenda otkrila je dramatičan porast siromaštva u zemlji, dosegnuvši nivo od 57,4 odsto u januaru. To je pokrenulo niz optužbi između bivše potpredsednice Argentine, Kristine Fernandez de Kiršner, i vlade predsednika Havijera Mileija, koji je došao na vlast sa obećanjem da će preduzeti oštre mere za rešavanje ekonomske krize.

Prema studiji, oko 27 miliona ljudi u Argentini sada živi u siromaštvu, a 15% njih se bori sa „neimaštinom“, što znači da ne mogu adekvatno da zadovolje osnovne potrebe za hranom.

Izveštaj opservatorije socijalnog duga UCA, smatra se nepristrasnim i cenjenim izvorom informacija, a pokazuje da je devalvacija argentinskog pezosa i rast cena osnovnih potrepština doprinela ovom porastu siromaštva. Studija je posebno istakla negativan uticaj na radnička domaćinstva i srednju klasu koja ne prima socijalne beneficije.

Predsednik Milei, koji je poznat po svojim ultra-liberalnim ekonomskim politikama, tvrdi da je visoka stopa siromaštva posledica dugogodišnje vladavine političke elite koju on naziva „kastinskim modelom“. On je obećao da će njegova vlada učiniti sve kako bi promenila socioekonomsku stvarnost zemlje.

S druge strane, bivša potpredsednica Fernandez de Kiršner optužuje prethodnu konzervativnu vladu Mauricija Makrija, kao i sadašnju administraciju, za pogoršanje ekonomske situacije u zemlji. Ona ističe da su argentinski građani danas u lošijem položaju nego pre 2004. godine.

Ova politička polemika između Mileija i Fernandez de Kiršner dodatno je produbila podeljenost u argentinskom društvu. Dok Mileiova vlada pokušava da implementira nove ekonomske politike, bivša potpredsednica nastavlja da kritikuje trenutnu administraciju, optužujući je za loše upravljanje zemljom.