Bild: Fon der Lajen želi drugi mandat u EU

Bild: Fon der Lajen želi drugi mandat u EU

Ursula fon der Lajen će u ponedeljak zvanično objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, objavio je nemački tabloid Bild. Von der Lajen je već nagovestila da traži drugi mandat, obećavajući u subotu da će imenovati posvećenog „komesara za odbranu“ ako ostane na svojoj funkciji.

Da bi obezbedila drugi mandat, Fon der Lajen će prvo morati da bude nominovana od strane njene frakcije u Evropskom parlamentu, centrističke Evropske narodne partije (EPP). U razgovoru za Rojters prošlog meseca, poslanik EPP Danijel Kaspari rekao je da će stranka nominovati Fon der Lajen na kongresu u martu, „ako je to ono što ona želi“.

Ukoliko se EPP pojavi kao najveća stranka na evropskim izborima u junu, što je predviđeno da uradi, kandidatura Fon der Lajen bi tada bila stavljena pred Evropski savet. Odatle, većinom glasova 27 članova saveta, nakon čega bi usledilo konačno odobrenje parlamenta, Nemac bi bio postavljen na još jedan petogodišnji mandat na čelu komisije.

Protivnici Fon der Lajen, među kojima je i mađarski premijer Viktor Orban, imaće malo prilika da osude njenu nominaciju. Uprkos činjenici da će Mađarska imati rotirajuće predsedavanje Savetom nakon izbora, nijedna država članica ne može da stavi veto na većinu glasova u njenu korist. Pored toga, EPP je velika organizacija centrističkih partija i partija desnog centra, što znači da će Von der Lajenovi demohrišćani i njihovi saveznici lako nadvladati potencijalne neistomišljenike kao što je italijanska Forca Italia.

Fon der Lajen je već snažno sugerisala da će se kandidovati za drugi mandat. „Ako bih bila predsednica sledeće Evropske komisije, imala bih komesara za odbranu“, rekla je ona na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, ne navodeći koje bi bile odgovornosti ovog komesara.

Otkako je počeo sukob između Rusije i Ukrajine, fon der Lajen se pozicionirala kao jedna od najvatrenijih zapadnih pristalica Kijeva. Ona je odobrila 12 paketa sankcija Rusiji, nadgledala dramatično proširenje takozvanog „Evropskog mirovnog fonda“ – fonda od 12 milijardi evra (12,9 milijardi dolara) koji se koristi za usmeravanje oružja u Ukrajinu – i požurila nastojanja Ukrajine za članstvo u EU kroz normalno razvučen proces prijave.

Njen odnos prema Moskvi je toliko antagonističan da je nemački kancelar Olaf Šolc, kako se izveštava, prošle godine zabranio američkom predsedniku Džou Bajdenu da podrži njenu kandidaturu da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a. Prema nemačkom listu Velt, Šolc je smatrao da bi se Fon der Lajenov tvrdolinijski antiruski stav „mogao pokazati kao nedostatak na duži rok“.

Fon der Lajen će se u nedelju iz Minhena vratiti u Berlin, a očekuje se da će svoju kandidaturu objaviti nakon razgovora sa svojim kolegama demohrišćanima u ponedeljak, preneo je Bild.