Donald Tramp kritikuje sudiju i suočava se s potencijalnim dugom od pola milijarde dolara

Donald Tramp kritikuje sudiju i suočava se s potencijalnim dugom od pola milijarde dolara

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, izneo je oštru kritiku na račun sudije Artura Engorona koji ga je nedavno kaznio sa 355 miliona dolara zbog građanske prevare, nazivajući odluku sudstva „bezakonitom i neustavnom zverstvom“. Trampova tirada protiv pravosudnog sistema odigrala se tokom njegove posete Mičigenu, državi koja će verovatno imati ključnu ulogu u novembarskim izborima dok se Tramp priprema za potencijalni revanš protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Trampova poseta Mičigenu odvijala se u atmosferi dubokog skepticizma prema njemu, posebno od strane arapsko-američkih glasača nezadovoljnih njegovom politikom prema Izraelu tokom nedavnog rata sa Hamasom. Osim toga, Tramp se obraćao i automobilskim radnicima, kritikujući mandate za električna vozila koje je predložila aktuelna administracija, tvrdeći da bi to dovelo do gubitka radnih mesta.

Najviše pažnje privukla je Trampova reakcija na sudsku presudu kojom je naloženo da plati 355 miliona dolara zbog dugogodišnjeg obmanjivanja banaka, osiguravajućih društava i drugih institucija o svom bogatstvu. Ova presuda samo je jedna u nizu tužbi koje Trampa pogađaju, uključujući i onu u kojoj je osuđen na plaćanje 83,3 miliona dolara spisateljici E. Džin Kerol zbog nanošenja štete njenoj reputaciji nakon što ga je optužila za seksualni napad.

Osim navedenih tužbi, Tramp se suočava i sa nizom drugih optužbi i istraga u četiri odvojene jurisdikcije. Iako je njegova retorika usmerena na prikazivanje ovih tužbi kao politički motivisanih napada, nije jasno kako će ove situacije uticati na njegovu eventualnu političku karijeru.

Trampova poseta Mičigenu deo je njegovog napora da osvoji podršku plavih okovratnika i sindikata, koji su bili kritični za njegovu pobedu 2016. godine. Ipak, izbori u ovoj državi postaju sve složeniji, posebno u predgrađima gde Trampova popularnost opada.

Dok Mičigen drži predizbore, Tramp se suočava s izazovima u okupljanju podrške unutar Republikanske stranke, koja je trenutno u previranju i finansijskim teškoćama. Ipak, njegova posvećenost političkom angažmanu ostaje snažna, uprkos sve većim pravnim izazovima s kojima se suočava.

Ovoj situaciji doprinosi i Trampova retorika, koja nastoji da predstavi tužbe protiv njega kao deo šireg političkog napada na njega i njegove pristalice. Bez obzira na sve pritiske, Tramp ostaje predan svom političkom putu, a reakcija birača u narednim mesecima pokazaće koliko je uspešan u održavanju svoje političke karijere u svetlu sve većeg pravnog pritiska koji mu se stavlja na teret.