Policijski automobili zapaljeni tokom nereda između rivalskih grupa Eritrejaca u Holandiji

Policijski automobili zapaljeni tokom nereda između rivalskih grupa Eritrejaca u Holandiji

Neredi su izbili između dve rivalske grupe Eritrejaca u Holandiji u subotu uveče, saopštila je policija. Policajci su upotrebili suzavac u pokušaju da uguše nemire u Hagu dok su izgrednici palili policijske automobile i autobus.

Slike sa lica mesta prikazuju vozila u plamenu i desetine muškaraca na ulici, od kojih neki bacaju kamenje.

„Ozbiljno je izmaklo kontroli“, rekao je portparol haške opštine Robin Midel.

Midel je rekao da je grupa lojalna vladi Eritreje održala sastanak kada su to mesto napali Eritrejci koji se protive vladi te afričke nacije.

Portparolka policije Kristijan van Blanken rekla je da ne može odmah da kaže da li je neko povređen ili da li su izgrednici uhapšeni.

Borbe su najnovija izbijanja nasilja na događajima u Eritreji u Evropi.

Desetine ljudi, uključujući najmanje 26 policajaca, povređeno je tokom nemira oko eritrejskog kulturnog festivala u gradu Štutgartu na jugozapadu Nemačke u septembru 2023. Tuča istog meseca između pristalica i protivnika eritrejske vlade u Tel Avivu dovela je do nasilnih uličnih sukoba među afričkim tražiocima azila i migrantima.

Nekoliko meseci ranije, u sukobu na eritrejskom festivalu u gradu Gisenu na zapadu Nemačke povređena su 22 policajca.

Desetine hiljada ljudi pobeglo je iz Eritreje u Evropu, a mnogi tvrde da ih je maltretirala represivna vlada predsednika Isaiasa Afverkija. Sukobi naglašavaju duboke podele među članovima dijaspore Eritreje između onih koji su ostali bliski vladi i onih koji su pobegli da žive u izgnanstvu i snažno se suprotstavljaju Isaiji.