Putin ignoriše osudu Zapada nakon Navaljnove smrti, dok se priprema za produženje vladavine

Putin ignoriše osudu Zapada nakon Navaljnove smrti, dok se priprema za produženje vladavine

Dok svet odjekuje gnevom zbog smrti glavnog opozicionara Kremlja, Alekseja Navaljnog, ruski predsednik Vladimir Putin se ne osvrće na osudu Zapada dok se priprema da produži svoju dugogodišnju vladavinu.

Policija širom Rusije nastavlja da guši bilo kakve pokušaje protesta, dok SAD i njihovi saveznici razmišljaju o novim sankcijama protiv Rusije zbog smrti Navaljnog i nedavnih događaja u Ukrajini. Međutim, mnogi se pitaju šta Zapad može učiniti da zaustavi Putina, s obzirom na neuspeh prethodnih rundi sankcija.

Umesto toga, stručnjaci sugerišu da Zapad treba više da se fokusira na saradnju sa Navaljnovim saveznicima i podršku običnim Rusima u pristupu alternativnim medijskim kanalima koji se bore protiv propagande Kremlja.

Putinova nemilosrdnost pokazuje se i dalje, a smrt Navaljnog je samo još jedan korak ka brutalnom despotizmu, kako primećuju analitičari.

Saveznici Zapada razmatraju povećanje podrške Ukrajini, ali Putin odbija da popusti, što sugeriše da će se sukob nastaviti. Smrt Navaljnog se vidi kao Putinov izazov Zapadu, pokazujući njegovu potpunu nemilosrdnost prema međunarodnom mišljenju.

Navaljni je bio simbol nade za mnoge Ruse i ključna figura u pokretu protiv korupcije i Putinove vlasti. Iako je Navaljni preživeo pokušaj trovanja 2020. godine, zatvoren je i kasnije umro u zatvoru pod sumnjivim okolnostima.

Putinov režim nastavlja da pokazuje svoju brutalnost, a Zapad je suočen sa izazovom kako da odgovori na ovu eskalaciju vlasti.