Visoka pokrivenost vakcinacijom ključna je protiv očekivanog porasta slučajeva morbila u EU

Visoka pokrivenost vakcinacijom ključna je protiv očekivanog porasta slučajeva morbila u EU

Očekuje se da će slučajevi malih boginja nastaviti da rastu u Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru (EU/EEA) u narednim mesecima zbog neoptimalne pokrivenosti vakcinacijom za vakcine koje sadrže male boginje (MCV) u velikom broju zemalja EU/EEA, visoke verovatnoća uvoza iz područja sa visokom cirkulacijom i činjenica da naredni meseci predstavljaju sezonski vrhunac virusa.

Evaluacija je uključena u nedavnu ECDC procenu Morbile u porastu u EU/EEA: Razmatranja za odgovor javnog zdravlja . Podaci ECDC-a pokazuju da se u januaru i početkom februara 2024. povećao broj zemalja EU/EEA koje su prijavile slučajeve morbila. Prijavljeno je najmanje sedam smrtnih slučajeva iz dve zemlje.

Andrea Amon, direktorica ECDC-a, rekla je: „Niko ne bi trebalo da umre od malih boginja. Porast slučajeva malih boginja, veoma zarazne bolesti koja se može sprečiti vakcinacijom, je oštar podsetnik da sve države članice treba da maksimalno ulože napore za postizanje i održavanje visokog obuhvata vakcinacijom za sve bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama. Vakcine su siguran i efikasan način da se smanji zdravstveni teret zaraznih bolesti i izbegne nepotreban gubitak života.“

Morbili predstavljaju pretnju za pojedince svih starosnih grupa, što ukazuje na važnost održavanja visokog obuhvata vakcinacijom u celoj populaciji.

Najveći potencijalni uticaj morbila, zbog visokog morbiditeta nakon infekcije, je za bebe koje su premlade da bi se vakcinisale (obično one mlađe od 12 meseci, u zavisnosti od nacionalnog rasporeda). Nevakcinisana deca mlađa od pet godina takođe su pod povećanim rizikom, jer boginje mogu imati nekoliko komplikacija u ovoj starosnoj grupi. Pored toga, druge grupe, kao što su imunokompromitovani, su u opasnosti od ozbiljnih ishoda od morbila.

Stela Kirijakides, komesarka Evropske unije za zdravlje i bezbednost hrane, dodala je: „Trend porasta broja obolelih od morbila širom Evrope je zabrinjavajući. Ovo je izuzetno zarazna bolest koja može da izazove ozbiljne komplikacije, posebno kod dece i ugroženih osoba.

„Dobra vest je da je to bolest koja se može sprečiti vakcinacijom i da postoji mnogo bezbednih i efikasnih vakcina dostupnih u EU. Kada vidimo izbijanje malih boginja, znamo da postoji praznina u vakcinaciji. Pozivam sve da provere njihov vakcinalni status i roditelji da se uvere da su vakcine njihove dece i mladih ažurne. Vakcinacija štiti i spasava živote, ona je jedno od naših najjačih sredstava protiv morbila i mnogih drugih zaraznih bolesti.“

Ospice se vrlo lako šire. Zbog toga je visok obuhvat vakcinacijom od 95% ili više populacije vakcinisane sa dve doze vakcine od suštinskog značaja za prekid prenosa u zemlji ili zajednici.

Stoga treba intenzivirati napore da se identifikuju i dopru do nevakcinisanih ili delimično vakcinisanih populacija. Treba obezbediti jednakost u pristupu imunizaciji, posebno za ranjivu populaciju kao što su migranti, etničke manjine i oni koji žive u prenaseljenim okruženjima, na primer, u izbegličkim kampovima.

Visokokvalitetni sistemi nadzora su od suštinskog značaja za rano otkrivanje, reagovanje i kontrolu lokalnih epidemija morbila. Pored toga, poboljšani laboratorijski dijagnostički kapaciteti olakšavaju praćenje genotipova virusa i identifikuju lance prenosa.

Podizanje svesti o stanju morbila među zdravstvenim radnicima različitih specijalnosti je važno kako bi se obezbedila pravovremena dijagnoza, posebno kod starije dece i odraslih.

Takođe treba uložiti napore da se identifikuju razlozi za nisku upotrebu vakcina u zajednicama i sprovedu prilagođene intervencije. To uključuje komunikaciju o riziku i inicijative zasnovane na zajednici, uključujući prema grupama stanovništva kojima se nedovoljno pruža usluga.

ECDC ostaje posvećen saradnji sa zemljama EU/EEA i međunarodnim partnerima kako bi pomogao zemljama u povećanju pokrivenosti vakcinacijom i zaštiti javnog zdravlja.