Ukrajinac priznao krivicu za sajber napad koji je privremeno prekinuo veliku bolnicu u Vermontu

Ukrajinac priznao krivicu za sajber napad koji je privremeno prekinuo veliku bolnicu u Vermontu

Ukrajinac Vjačeslav Igorevič Penčukov, poznat i kao Vjačeslav Igoravič Andrejev, izjasnio se krivim za učešće u dve odvojene šeme zlonamernog softvera, uključujući sajber napad na Medicinski centar Univerziteta u Vermontu 2020. godine, koji je prouzrokovao privremeno zatvaranje vitalnih usluga i doveo do gubitka desetina miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Penčukov je priznao krivicu za jednu tačku optužnice za zaveru u vezi sa američkim zakonom protiv reketiranja i jednu tačku za zaveru radi izvršenja žičane prevare. Detalji slučaja su zapečaćeni, pa advokat koji ga zastupa nije poznat.

Optužen je da je bio deo grupe koja je osmislila šemu za reketiranje i zlonamerni softver, inficirajući hiljade poslovnih računara od 2009. godine. Kasnije je rukovodio drugom šemom koja je koristila novi malver, zarazujući računare od najmanje 2018. do 2021. godine.

Ova aktivnost omogućila je drugom zlonamernom softveru, uključujući ransonvare, da pristupi zaraženim računarima, što se dogodilo u Medicinskom centru Univerziteta u Vermontu 2020. godine. Napad je prouzrokovao značajne finansijske gubitke, procenjene na 50 miliona dolara od strane bolnice i na 30 miliona dolara od strane Ministarstva pravde SAD. Osim toga, onemogućio je pružanje kritičnih usluga pacijentima više od dve nedelje, stvarajući rizik po živote pacijenata.

Pored toga, sajber kriminalci su koristili zlonamerni softver da bi prikupili podatke potrebne za pristup računima onlajn bankarstva, uključujući informacije o računima, lozinkama i ličnim identifikacionim brojevima. Zatim su lažno predstavljali bankama da su zaposleni kod žrtava i odobravali transfere sa računa, što je rezultiralo gubicima u milionima dolara.

Penčukov je bio na FBI-jevoj listi najtraženijih sajber kriminalaca pre nego što je uhapšen u Švajcarskoj 2022. godine i izručen Sjedinjenim Državama naredne godine. Suđenje je zakazano za 9. maj, a preti mu kazna do 20 godina zatvora po svakoj tački optužnice.