Studija o uticaju virus majmunskih boginja na mozak donosi nova otkrića

Studija o uticaju virus majmunskih boginja na mozak donosi nova otkrića

Multidisciplinarni tim istraživača sa Univerziteta Alberta istražuje kako virus majmunskih boginja može da utiče na neurološke simptome kod ljudi pogođenih globalnom epidemijom mpok bolesti. Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkrilo je da virus mpok može da inficira astrocite, što dovodi do ekstremnog imunog odgovora i smrti moždanih ćelija.

Astrociti su najzastupljenije ćelije u mozgu i odgovorni su za normalno funkcionisanje. Otkriveno je da virus mpok može efikasno da inficira ove ćelije, izazivajući neku vrstu smrti moždanih ćelija poznate kao piroptoza. Ovo istraživanje je prvo koje istražuje direktno dejstvo virusa mpok na moždane ćelije.

Prema rečima istraživača, ovi nalazi bacaju svetlo na mogućnost da virus majmunskih boginja infiltrira mozak i inficira ćelije, što može objasniti neurološke simptome koje primećujemo kod pogođenih osoba.

Važno je napomenuti da je virus mpok izazvao globalnu epidemiju, sa preko 80.000 zaraženih osoba samo u Kanadi do trenutka kada je epidemija proglašena. Osim uobičajenih simptoma kao što su osip, groznica i bolovi u mišićima, sve češće se primećuju neurološki simptomi kao što su glavobolja, mentalna konfuzija i napadi.

Tim istraživača identifikovao je potencijalni put za lečenje infekcije virusom mpok-a. Tretiranje inficiranih moždanih ćelija dimetil fumaratom, jedinjenjem koje se koristi za lečenje psorijaze i multiple skleroze, smanjilo je smrt ćelija.

Ova studija ističe hitnu potrebu za razumevanjem efekata virusa majmunskih boginja na centralni nervni sistem i naglašava važnost daljeg istraživanja. Miranzadeh Mahabadi planira da nastavi istraživanje o mpok-u i njegovom uticaju na mozak, posebno istražujući zašto je bolest mpoksa teža kod osoba koje takođe imaju HIV.