Najviši sud u Sent Vinsentu i Grenadinima potvrdio zakone koji kriminalizuju gej seks, aktivisti osuđuju presudu

Najviši sud u Sent Vinsentu i Grenadinima potvrdio zakone koji kriminalizuju gej seks, aktivisti osuđuju presudu

U petak, najviši sud u Sent Vinsentu i Grenadinima je potvrdio zakone koji kriminalizuju gej seks, što je udarac za aktiviste koji se bore za prava LGBTK+ zajednice na konzervativnom karipskom arhipelagu.

Presuda Višeg suda u Sent Vinsentu proizilazi iz slučaja iz 2019. godine, koji su podnela dva gej muškarca iz Sent Vinsenta koji žive u Velikoj Britaniji i SAD. Oni su pokušali da ukinu zakone iz kolonijalne ere koji predviđaju 10 godina zatvora za analni odnos i pet godina zbog „grube nepristojnosti“ sa osobom istog pola.

Kristijan Gonzalez Kabrera, viši istraživač u Human Rights Watch-u, nazvao je presudu „patvorijom pravde“ i rekao da ona predstavlja „prećutno državno odobravanje“ diskriminacije LGBTK+ zajednice.

„Nije odmah bilo jasno da li neko planira da uloži žalbu na presudu“, rekao je Kabrera.

Odluka suda je izazvala šok i razočaranje među aktivistima za ljudska prava. Tea Braun, izvršna direktorka londonske organizacije za ljudska prava Human Digniti Trust, kritikovala je da je odluka delimično zasnovana na tome što dvojica muškaraca koji osporavaju zakone ne žive u Sent Vinsentu.

„Dok se zakoni u Sent Vinsentu i Grenadinima retko koriste, aktivisti kažu da oni pomažu u legitimisanju fizičkog i verbalnog zlostavljanja gej zajednice na malom ostrvu od oko 100.000 ljudi“, dodaje Braun.

Premijer Ralf Gonsalves ranije je osudio diskriminaciju gej osoba, ali zakoni koji kriminalizuju gej seks ostaju na snazi ne samo u Sent Vinsentu i Grenadinima, već i u još pet karipskih nacija koje govore engleski.