Sud u državi Njujork kaznio Trampa sa više od 350 miliona dolara u slučaju prevare

Sud u državi Njujork kaznio Trampa sa više od 350 miliona dolara u slučaju prevare

Sudija države Njujork Artur Engoron je 16. februara proglasio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa krivim za prevaru sa nekretninama i naložio mu da plati 355 miliona dolara kazne i uveo ograničenja za poslovne aktivnosti u državi, piše „Njujork tajms”.

Sudija je presudio da je Trampova poslovna imperija, Trampova organizacija, naduvala vrednost svojih nekretnina kako bi dobila bolje bankarske kredite. Državni tužioci u Njujorku podigli su optužnicu protiv Trampa po sedam tačaka, uključujući prevaru, falsifikovanje i davanje lažnih finansijskih izveštaja.

Pored novčane kazne, sud je zabranio Trampu na tri godine da bude na izvršnim pozicijama u bilo kojoj kompaniji u državi, uključujući i svoju, i dve godine za njegove sinove (jedan od njih, Erik Tramp, sada je izvršni direktor Tramp organizacija).

Engoron se takođe obavezao da na tri godine produži mandat nezavisnog supervizora u Trampovoj organizaciji, koji bi trebalo da nadgleda usklađenost kompanije sa njujorškim zakonom.

Kako Njujork tajms primećuje, uključujući kamatu, stvarni iznos kazne koju treba da plati bivši predsednik Sjedinjenih Država će premašiti 400 miliona dolara. Najverovatnije će se žaliti na odluku suda u roku od 30 dana predviđenih zakonom.

Istraga o Trampovom poslovnom carstvu prvi put je postala javna 2019. godine nakon što je Njujork tajms objavio istragu o njegovoj poreskoj prevari. Prema njenim rečima, Trampovo poslovanje nije deklarisalo profit i kao rezultat toga nije uplaćivalo porez u budžet države Njujork, gde je registrovano.

U septembru 2022. godine, državni tužilac države Njujork, Leticija Džejms, podnela je građansku tužbu u slučaju bivšeg predsednika Sjedinjenih Država zbog prevare sa nekretninama.

U međuvremenu, drugo suđenje Trampu u Njujorku – u slučaju plaćanja porno glumcima da bi uticali na rezultate izbora 2016. – očekuje se da počne krajem marta.