Pentagon nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini po prethodnim ugovorima

Pentagon nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini po prethodnim ugovorima

Proizvodnja američkog naoružanja za isporuku Ukrajini nastavlja se prema ranije zaključenim ugovorima uprkos činjenici da američki Kongres još nije odobrio dodatna sredstva za pomoć Kijevu.

Ovo je saopšteno u Pentagonu kao odgovor na zahtev ukrajinske službe Glasa Amerike, piše Evropska pravda.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane SAD, Ukrajina i dalje dobija artiljerijske granate, rakete za HIMARS, kapacitete PVO i drugu vojnu opremu na osnovu prethodnih naloga.

„Iz bezbednosnih razloga, Pentagon nije pružio preciznije informacije o količini opreme niti o konkretnim uslovima njihove isporuke Ukrajini“, primetio je Glas Amerike.

Ove porudžbine su napravljene u okviru programa USAI (Ukrajina Securiti Promotion Initiative), koji predviđa naručivanje opreme od proizvođača. Ovaj program je korišćen za dugoročnu podršku Oružanim snagama Ukrajine.

Trenutno su sva sredstva za njega iscrpljena, a nema sredstava za nove kupovine u Pentagonu dok ih ne odobri Kongres. Portparol Pentagona Džef Jurgensen objasnio je za Glas Amerike da zbog toga ni Sjedinjene Države ne mogu da povećaju proizvodnju oružja kako je planirano.

„Na primer, bez dodatnog finansiranja, ne možemo da postignemo naš cilj da proizvodimo 100.000 metaka 155 mm mesečno. To takođe ograničava sposobnost američkog Ministarstva odbrane da ispuni planirane višegodišnje ugovore o nabavci, uključujući rakete za Stinger, Javelin i Rakete PAC-3 za sisteme Patriot“, rekao je on.

Podsetićemo da je ove nedelje američki Senat izglasao paket zakona koji predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu.

Ali Predstavnički dom američkog Kongresa prekinuo je rad do kraja februara bez glasanja o paketu zakona koji uključuje sredstva za podršku Ukrajini.