Pravni tim bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana podneo žalbu na presude i kazne u tri kontroverzna pravna slučaja

Pravni tim bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana podneo žalbu na presude i kazne u tri kontroverzna pravna slučaja

Pravni tim bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, koji se trenutno nalazi u zatvoru, podneo je u petak žalbu na nedavne osude i kazne izrečene Kanu u tri različita pravna slučaja, izjavio je advokat odbrane.

Kan je nedavno osuđen na ukupno 31 godinu zatvora zbog optužbi za korupciju, odavanje službene tajne i kršenje zakona o braku u presudama donetim tokom suđenja u zatvoru u Ravalpindiju krajem januara i početkom februara. Advokat Latif Khosa, koji zastupa Kana, potvrdio je da su žalbe podnete u sva tri slučaja.

Pravni tim tvrdi da su tužbe politički motivisane kako bi se diskvalifikovao Kan od učešća na izborima održanim 8. februara. Iako su pristalice Kana osporile optužbe, izbori su protekli sa izvesnom dozom kontroverze.

Unatoč pravnim izazovima koje Kana trenutno suočava, politička stranka Tehreek-e-Insaf (PTI), koju je osnovao Kan, osvojila je značajan broj mesta na izborima. Ipak, nijedna stranka nije osvojila dovoljan broj mesta da bi sama formirala vladu, što je dovelo do najave koalicionih vlada.

Advokat Khosa objasnio je da su žalbe na osude podnete Višem sudu u Islamabadu, s obzirom na težinu optužbi protiv Kana i njegove supruge. U međuvremenu, PTI i druge političke stranke organizovale su proteste protiv navodnog nameštanja izbora, što je dovelo do upozorenja policije u Islamabada o mogućim sankcijama protiv organizatora skupova u glavnom gradu.

Dok se političke stranke pripremaju za formiranje koalicione vlade, Kanov pravni tim nastavlja sa naporima za ukidanje osuda i kazni izrečenih protiv bivšeg premijera.