Desetine hiljada protestovale su u Budimpešti zbog odgovora vlasti na „pedofilski skandal“

Desetine hiljada protestovale su u Budimpešti zbog odgovora vlasti na „pedofilski skandal“

Uveče 16. februara na Trgu heroja u Budimpešti okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi koji su protestovali zbog izostanka oštrije reakcije vlasti na skandal vezan za pomilovanje muškarca koji je prikrivao seksualno zlostavljanje dece.

Protest je pokrenulo sedam mađarskih influensera, koji su objasnili potrebu da se zalažu za „zaštitu žrtava, transparentnost, ljudsku pristojnost i pošten socijalni dijalog“. Kasnije im se pridružilo stotinak poznatih Mađara.

Organizatori su saopštili da je „pedofilski skandal“ van odgovornosti predsednice Katalin Novak i bivšeg ministra pravde Judita Varge, koji su zbog toga podneli ostavke.

Prema rečima organizatora, na Trg heroja u mađarskoj prestonici došlo je više od 50.000 ljudi. Budimpeštanska policija još nije saopštila svoje procene.

Akcija je protekla mirno. Nakon nastupa poznatih ličnosti koje su pozivale na donacije za pomoć detetu koje je bilo seksualno uznemiravano, učesnici su otpevali himnu i postepeno napustili trg.

Podsetimo, Katalin Novak je najavila nameru da podnese ostavku na mesto predsednika Mađarske nakon što je njena odluka da pomiluje muškarca osuđenog kao saučesnik zbog prikrivanja slučaja seksualnog zlostavljanja u sirotištu izazvala veliko negodovanje javnosti.

Skandal koji je nedavno izbio vezan je za odluku Katalin Novak da u aprilu 2023. godine, uoči papine posete, pomiluje oko dvadesetak ljudi.

Među njima je bio i zamenik direktora sirotišta, koji je bivšem direktoru pomogao da sakrije zločine. Reditelj je osuđen na 8 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja nekoliko maloletnih dečaka 2004-2016.