Izraelski ministar odbrane planira vojnu ofanzivu u Rafahu uprkos međunarodnoj zabrinutosti za civile

Izraelski ministar odbrane planira vojnu ofanzivu u Rafahu uprkos međunarodnoj zabrinutosti za civile

Izraelski ministar odbrane, Joav Galant, najavio je u petak planiranje vojne ofanzive u gradu Rafahu na jugu Gaze, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice zbog bezbednosti stotina hiljada Palestinaca koji su tu našli utočište. Ova najava dolazi nakon petomesečnog sukoba između Izraela i Hamasa, tokom kojeg su obje strane pretrpele značajne gubitke. Ministar Galant istakao je da je Rafah sledeće gravitaciono središte Hamasovih aktivnosti koje Izrael planira ciljati, iako nije naveo tačan datum početka operacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu takođe je podržao ovu odluku, tvrdeći da će vojna akcija biti neophodna sve dok Hamas ne bude uništen i dok ne bude oslobođeno više od 100 talaca koje su militantne grupe uzeli tokom sukoba. Ipak, američki predsednik Joe Biden pozvao je Izrael da se suzdrži od vojne operacije i umesto toga fokusira na postizanje prekida vatre, uz naglasak na zaštiti civila.

Rafah je trenutno prenaseljen grad, gde se procenjuje da je oko 1,4 miliona Palestinaca, većina od kojih su raseljeni zbog borbi na drugim mestima u Pojasu Gaze. Ovaj grad je postao gravitaciono središte za mnoge koji su tražili utočište, ali kako je sukob eskalirao, pitanje bezbednosti civila postalo je sve veće.

Egipat, susedna zemlja Gazi, takođe je izrazio zabrinutost zbog moguće vojne ofanzive u Rafahu, upozoravajući da bi to moglo ugroziti diplomatske odnose između dve zemlje. U međuvremenu, Palestinci su istakli da nema sigurnih mesta za utočište, dok su mnoge međunarodne humanitarne agencije upozorile na potencijalnu humanitarnu krizu u slučaju eskalacije sukoba.

Izraelska vojska je tokom petomesečnog sukoba izvela vazdušne napade i kopnene ofanzive, pri čemu su mnogi civilni objekti uništeni. U tom kontekstu, zabrinutost je sve veća i oko bezbednosti civilnih objekata, uključujući bolnice i škole, koji su često bili meta napada.

Dok Izrael planira vojnu akciju u Rafahu, međunarodna zajednica nastavlja sa naporima da se postigne prekid vatre i pokrene dijalog između Izraela i Palestinaca kako bi se okončao petomesečni sukob koji je doveo do velikih ljudskih gubitaka i razaranja.