UN-ov izaslanik upozorava Libiju: Bez brze akcije, zemlja može kliziti u dezintegraciju

UN-ov izaslanik upozorava Libiju: Bez brze akcije, zemlja može kliziti u dezintegraciju

Specijalni izaslanik UN-a za Libiju upozorio je u četvrtak zavađene političke aktere u zemlji da će, ako hitno ne formiraju jedinstvenu vladu i krenu ka izborima, naftom bogata severnoafrička nacija kliziti u „dezintegraciju“.

Abdoulaie Bathili je rekao Savetu bezbednosti UN da postoje brojni alarmantni znaci takvog klizanja i pozvao sve političke lidere da ostave po strani „svoje lični interes“ i udruže se da pregovaraju i postignu kompromis „kako bi povratili dostojanstvo svoje domovine“.

„Nespremnost da to učine dovodi u pitanje ne samo njihovu posvećenost izborima, već i jedinstvu i budućnosti njihove zemlje za koju bi trebalo da snose odgovornost“, rekao je on.

Libija je utonula u haos nakon što je pobuna koju je podržavao NATO zbacila i ubila dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011. U haosu koji je usledio, okrug se podelio, sa rivalskim administracijama na istoku i zapadu koje su podržavale odmetničke milicije i strane vlade.

Trenutna politička kriza u zemlji proizilazi iz neuspeha održavanja izbora 24. decembra 2021. i odbijanja premijera Abdula Hamida Dbeibaha — koji je predvodio prelaznu vladu u glavnom gradu Tripoliju — da podnese ostavku.

Kao odgovor, libijski parlament sa sedištem na istoku imenovao je rivalskog premijera, Fatija Bašagu, ali ga je suspendovao prošlog maja. Moćni vojni komandant Kalifa Hifter nastavlja da vlada na istoku.

Bathili je rekao savetu da se u njegovim poslednjim angažmanima sa glavnim igračima niko nije pomerio sa svojih početnih pozicija i da je svaki postavio preduslove za učešće u pregovorima za rešavanje otvorenih spornih pitanja koja bi otvorila put ka dugo očekivanim izborima.

On je ukazao na nepopustljivost Dbeibaha, Hiftera, predsednika Predstavničkog doma Agile Saleha sa sedištem na istoku, i Mohameda Takale, predsednika Visokog državnog saveta koji je odigrao ključnu ulogu u izbornim zakonima u zemlji.

Izaslanik UN-a je pozvao rivalske igrače da ukinu zabrane aktivnosti Visoke nacionalne izborne komisije kako bi ove godine mogli da se održe lokalni izbori u 97 opština širom zemlje.

Bathili je takođe rekao da Savet bezbednosti i šira međunarodna zajednica imaju „kritičnu ulogu da izvrše pritisak na libijske stranke da se konstruktivno angažuju” i pozvao ih da iznađu koordinisan i jedinstven pristup pritiskanju predsedničkih i zakonodavnih izbora.

Širom Libije, rekao je on, ljudi su frustrirani statusom kvo i neuspehom ključnih političkih igrača da „učine ono što je potrebno da se zemlja postavi na put ka održivom miru i napretku“.

Takođe je izrazio sve veću zabrinutost zbog rivaliteta između „bezbjednosnih aktera“ koji traže kontrolu nad većom teritorijom u glavnom gradu Tripoliju, kao i zbog ljudskih prava i humanitarne situacije migranata, izbjeglica i tražilaca azila. I rekao je: „Ostajem uznemiren zbog kontinuiranog kolektivnog proterivanja migranata i izbeglica preko granica između Libije i susednih zemalja.

Robert Vud, zamenik američkog ambasadora, rekao je da su Sjedinjene Države „uzbunjene aktivnostima naoružanih grupa u Libiji, koje deluju nekažnjeno i imaju uporan uticaj na libijsku bezbednost i politiku“.

Ove grupe krše ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, što uključuje nanošenje smrti, povreda i raseljavanje stotina civila, rekao je on. Dodao je da postoje i „navodi o nezakonitim pritvorima da bi se suzbilo percipirano građansko neslaganje i napadi na civilno društvo“.

Vud je rekao da Sjedinjene Države pozivaju na korake za ponovno ujedinjenje podeljene vojske zemlje što bi moglo da pomogne „smanjenju kriminala na jugu, obezbeđivanju granica zemlje i sprečavanju prelivanja regionalnih previranja“.

Sjedinjene Američke Države takođe pozivaju libijske političke lidere da imenuju predstavnike za pripremne razgovore uz posredovanje Ujedinjenih nacija „sa ciljem rešavanja ključnih pitanja koja još uvek stoje na putu izbora“, rekao je on.

U regionalnom smislu, rekao je Vud, Sjedinjene Države prate destabilizujuće implikacije situacije u Nigeru, Čadu