Brod za krijumčarenje migranata prevrnuo se kod Paname, najmanje 5 mrtvih

Brod za krijumčarenje migranata prevrnuo se kod Paname, najmanje 5 mrtvih

U strašnoj nesreći na Karipskoj obali kod Paname, najmanje pet osoba je izgubilo život, dok je potraga u toku za još jednom osobom koja je nestala nakon što se čamac sa više od dvadeset migranata prevrnuo u pokušaju da izbegne opasnu kopnenu rutu Darien Gap.

Ministarstvo javne bezbednosti Paname izvestilo je u četvrtak da se čamac sa 27 ljudi, većinom Avganistanaca, prevrnuo u sredu u blizini autohtonog područja Guna Yala. Među poginulima su identifikovane dve žene i jedno dete.

Ministarstvo je naglasilo da loše vreme često doprinosi ovakvim tragedijama u ovo doba godine, posebno u kontekstu pokušaja tajnog krijumčarenja migranata. Snimci prikazani od strane vlade prikazuju čamac prevrnut na obali, pored tela migranata.

Ministar javne bezbednosti Huan Pino je optužio kolumbijsku kriminalnu grupu Klan del Golfo za ovu tragičnu situaciju, navodeći da trgovci migranata ne prezaju od slanja ljudi na more čak i u lošim vremenskim uslovima, izlažući ih riziku smrti na putu koji obuhvata more i džungle.

Iako su prelasci preko Darien Gapa smanjeni na oko tri dana zahvaljujući bolje uređenim stazama i infrastrukturi koja podržava migrante, rizici ostaju visoki, uključujući nasilje i kriminalne aktivnosti. Broj avganistanskih migranata koji prelaze ovaj jaz u potrazi za boljim životom u Sjedinjenim Državama i dalje raste, prema podacima Nacionalne imigracione službe Paname.