Bela kuća: SAD će se obratiti Rusiji zbog njenih namera da stvore protivsatelitsko oružje

Bela kuća: SAD će se obratiti Rusiji zbog njenih namera da stvore protivsatelitsko oružje

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi prokomentarisao je izveštaje o „pretnji nacionalnoj bezbednosti“ iz Rusije koji su se pojavili dan ranije.

Kirbi je svoj komentar dao na brifingu u Beloj kući 15. februara.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD potvrdio je da je pretnja „vezana za antisatelitski potencijal koji Rusija razvija“, ali je naglasio da se u ovom trenutku ne radi o stvarnoj pretnji, već o namerama Moskve da razvije relevantna sredstva.

„Ovo nije oružje koje bi moglo da se koristi za napad na ljude ili izazivanje fizičkog uništenja ovde na Zemlji. Međutim, mi pažljivo pratimo ovu rusku aktivnost i nastavićemo da je shvatamo veoma ozbiljno“, dodao je on.

Prema Kirbijevim rečima, predsednik SAD Džo Bajden je, u vezi sa dobijenim podacima, naredio da se održe brifinzi za lidere Kongresa, kako bi se izvršila „direktna diplomatska interakcija sa Rusijom, našim saveznicima i partnerima, kao i drugim zemljama sveta. “

Bela kuća je takođe izrazila nerazumevanje odluke Majka Tarnera, predsednika Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, da javno obelodani obaveštajne podatke.

Sjedinjene Države su saopštile Kongresu i saveznicima u Evropi o novim obaveštajnim podacima u vezi sa ruskim nuklearnim kapacitetima, koji bi mogli da predstavljaju međunarodnu pretnju. Izvori su kasnije rekli da se upozorenje odnosilo na ruske svemirske mogućnosti i satelite.

Moskva vidi američke izjave o pretnji nacionalnoj bezbednosti kao pokušaj da se republikanci u Kongresu ubede da odobre projekat pomoći Ukrajini.