Svemirska hirurgija: Lekari na zemlji prvi put upravljaju robotom na ISS-u

Svemirska hirurgija: Lekari na zemlji prvi put upravljaju robotom na ISS-u

Hirurzi sa Zemlje daljinski su kontrolisali malog robota na Međunarodnoj svemirskoj stanici tokom vikenda, izvodeći prvu takvu operaciju u orbiti – doduše na gumenim trakama.

Eksperiment, koji su učesnici ocenili kao „ogromni uspeh“, predstavlja novi korak u razvoju svemirske hirurgije, koji bi mogao postati neophodan za lečenje hitnih medicinskih slučajeva tokom višegodišnjih putovanja sa ljudskom posadom, poput Marsa.

Tehnologija bi se takođe mogla koristiti za razvoj hirurških tehnika daljinske kontrole na Zemlji, za opsluživanje izolovanih područja.

Robot, koji su razvili Virtual Incision (VIC) i Univerzitet Nebraska, zove se spaceMIRA.

Poleteo je za Međunarodnu svemirsku stanicu krajem januara, na teretu koji je nosila raketa SpaceKs.

Pohranjen u kompaktnoj kutiji veličine mikrotalasne pećnice, robota je prošlog četvrtka instalirao NASA-in astronaut Loral O’Hara, koji je u svemiru od prošlog septembra.

Eksperiment je potom održan u subotu, sproveden iz sedišta Virtual Incision-a u Linkolnu, Nebraska.

Trajalo je oko dva sata, sa šest hirurga koji su radili na robotu, koji je opremljen kamerom i dve ruke.

„Eksperiment je testirao standardne hirurške tehnike kao što su hvatanje, manipulacija i sečenje tkiva. Simulirano tkivo se sastoji od gumenih traka“, navodi Virtuel Incision u saopštenju.

Na video snimku koji je podelila kompanija, može se videti kako jedna ruka opremljena kleštima hvata traku i rasteže je, dok druga ruka opremljena makazama pravi rez – oponašajući disekciju.

Ključna poteškoća je vremensko kašnjenje — oko 0,85 sekundi — između operativnog centra na Zemlji i ISS-a.

Za kontrolni eksperiment, isti proces će se odvijati sa istom opremom, ali na Zemlji.

„Svi hirurzi i istraživači su eksperiment smatrali ogromnim uspehom, a bilo je malo ili nimalo štucanja“, navodi se u saopštenju Virtuelnog Sečenja, tvrdeći da će „promeniti budućnost hirurgije“.

NASA, koja je pružila određenu finansijsku podršku za projekat, rekla je da se sa dužim svemirskim misijama „povećava potencijalna potreba za hitnom pomoći, uključujući hirurške procedure od jednostavnog šivanja razderotina do složenijih aktivnosti“.