Revolucionarni uređaj „Srce na čipu“: Inovacija u proučavanju srčanih bolesti

Revolucionarni uređaj „Srce na čipu“: Inovacija u proučavanju srčanih bolesti

U Centru de recherche Azrieli du CHU Sainte-Justine, povezanom sa Univerzitetom u Montrealu, naučnici su razvili impresivan uređaj nazvan „Srce na čipu“, koji precizno simulira električnu aktivnost, mehaniku i fiziologiju ljudskog srca. Ova tehnološka inovacija, koja se oslanja na 3D bioštampu i biomastilo, obećava da će revolucionizovati način na koji razumemo srčane bolesti i razvijamo nove terapije.

Tim, predvođen profesorom farmakologije UdeM, Houmanom Savojijem, i doktorandom Alijem Musavijem, uspešno je razvio ovaj uređaj koji simulira složenost ljudskog srca, omogućavajući istraživačima da analiziraju srčanu aktivnost na ćelijskom nivou na automatizovan i visoko-protoku način. Ova inovacija omogućava pravljenje standardizovanih srca na čipu brže i preciznije nego prethodne metode ručne proizvodnje.

Srčana tkiva u obliku prstena su odštampana biomastilom koje sadrži matične ćelije pacijenta, reprodukujući ključna svojstva srčanog tkiva kao što su elastičnost i električna provodljivost. Ova tehnologija ne samo da omogućava bolje razumevanje srčanih bolesti već i otvara nove mogućnosti za identifikaciju novih lekova.

Sledeći korak ovog istraživanja je upoređivanje zdravih i bolesnih srčanih ćelija kako bi se razvili modeli srčanih patologija i testirali novi terapijski molekuli. Krajnji cilj je koristiti ćelije srčanih pacijenata za modeliranje njihovih bolesti i testiranje efikasnosti tretmana, što bi predstavljalo značajan korak ka personalizovanoj medicini.