Saveti stručnjaka: Kako prepoznati i reagovati na epileptički napad

Saveti stručnjaka: Kako prepoznati i reagovati na epileptički napad

Epilepsija, stanje koje pogađa otprilike 1 od 26 ljudi, može uzrokovati različite vrste napada. Razgovarali smo sa neurologom specijalizovanim za epilepsiju, dr Džejkobom Pelinenom, o tome kako prepoznati i pravilno reagovati na napad, kako kod slučajne osobe, tako i kod voljenih.

Različiti tipovi napada: Napadi mogu biti različiti za različite ljude. Dok neki imaju suptilne simptome, drugi doživljavaju konvulzije celog tela sa gubitkom svesti. Ovo su najopasniji tipovi napada, koji mogu trajati nekoliko minuta i ostaviti osobu umornom i zbunjenom nakon oporavka.

Pravilno postupanje tokom napada: Prvo, osigurajte da je osoba bezbedna i sprečite povrede usled pada. Okrenite je na bok tokom konvulzija kako bi lakše disala. Nikada ne stavljajte ništa u usta osobi koja ima napad, i ne sputavajte je niti vičite na nju, jer to neće zaustaviti napad.

Nakon napada: Pomozite osobi da sedne na sigurno mesto i pratite je dok se ne razbudi potpuno. Nemojte davati vodu ili hranu dok se potpuno ne razbudi, i neka ostane sa njom kako bi ponudili dalju pomoć.

Kada pozvati hitnu pomoć: Hitna pomoć treba biti pozvana ako napad traje duže od pet minuta, ako se napadi grupišu ili ako se prvi put javlja napad. Takođe je važno obratiti se hitnoj ako osoba ima poteškoća sa disanjem ili ako je trudna.

Upotreba lekova za spasavanje: Osobe sa epilepsijom, posebno one koje imaju česte napade, često imaju hitne lekove kod sebe. Ovi lekovi brzo deluju i mogu biti vitalni u zaustavljanju napada.

Pomoć prolaznika: Ako niste svedok napada, ali pronađete osobu koja ne reaguje, pozovite hitnu pomoć, jer to može biti znak drugih zdravstvenih problema, kao što je predoziranje drogom.

Epileptički napadi mogu biti zastrašujući, ali pravilno obučeni ljudi mogu pružiti odgovarajuću pomoć. Ako želite da saznate više ili da se obučite za prvu pomoć u slučaju napada, Fondacija za epilepsiju može pružiti dodatne informacije.