Debata o zakonu o istopolnim brakovima u Grčkoj započinje u parlamentu

Debata o zakonu o istopolnim brakovima u Grčkoj započinje u parlamentu

U sredu, grčki poslanici započinju debatu o značajnom zakonu o legalizaciji istopolnih brakova, što bi Grčku učinilo prvom pravoslavnom hrišćanskom zemljom koja je donela ovakvu reformu. Ova sednica parlamenta, održana povodom Dana zaljubljenih, praćena je glasnim protivljenjem i protestima crkve, ali i promenom u javnom mnjenju koje sve više podržava reformu.

Ako bude usvojen, zakon će istopolnim parovima omogućiti puna roditeljska prava, ali će ograničiti muškim partnerima da traže decu rođenu u Grčkoj putem surogat majčinstva.

Put ka legalizaciji istopolnih građanskih brakova u Grčkoj bio je dug i kontroverzan, a dosadašnje vlade izbegavale su konfrontaciju sa pravoslavnom crkvom. Građanska partnerstva za gej parove legalizovana su 2015. godine, nakon dugogodišnjeg otpora konzervativaca. Ipak, obećanja o proširenju tih prava su više puta odložena zbog ekonomskih problema i pandemije.

Premijer Kirijakos Micotakis, koji sada sprovodi niz teških reformi, uključujući i ovu, suočava se sa oštrim protivljenjem crkve. Crkva smatra istopolne brakove pretnjom tradicionalnoj porodičnoj vrednosti, dok zagovornici reforme tvrde da bi to bila prekretnička promena u priznavanju istopolnih parova kao porodičnih jedinica.

Opozicija iz krajnje desnice, povezana sa verskim protestima, pokušava da izvuče podršku iz tradicionalno konzervativne baze, ali mnogi političari levice i centra podržavaju reformu. Glasanje o zakonu trebalo bi da se održi u četvrtak, a Micotakisova vlada tražiće podršku opozicije kako bi osigurala većinu.