Akupunktura može smanjiti povećan rizik od moždanog udara povezan sa reumatoidnim artritisom

Akupunktura može smanjiti povećan rizik od moždanog udara povezan sa reumatoidnim artritisom

Kurs akupunkture može da obuzda povećani rizik od moždanog udara povezan sa reumatoidnim artritisom, pokazuje komparativna studija objavljena u časopisu otvorenog pristupa BMJ Open.

Čini se da su efekti nezavisni od pola, starosti, upotrebe lekova i koegzistirajućih stanja, pokazuju nalazi, što je navelo istraživače da sugerišu da procedura može smanjiti nivoe proinflamatornih proteina (citokina) u telu koji su povezani sa kardiovaskularne bolesti.

Glavni uzrok smrti kod ljudi sa reumatoidnim artritisom je kardiovaskularna bolest. I veća je verovatnoća da će imati moždani udar nego opšta populacija, primećuju istraživači.

Akupunktura se već koristi za kontrolu bola i ublažavanje upale, a istraživači su želeli da saznaju da li bi takođe mogla smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara – uzrokovanog krvnim ugruškom u mozgu – koji je povezan sa sistemskom upalom.

Oni su se oslanjali na nacionalnu medicinsku dokumentaciju iz Registarske baze podataka pacijenata sa katastrofalnim bolestima (RCIPD), za 47.809 odraslih osoba kojima je tek dijagnostikovan reumatoidni artritis između 1997. i 2010. godine.

Konačna analiza je obuhvatila 23.226 pacijenata sa potpunim podacima, od kojih je 12.266 lečeno akupunkturom nakon postavljanja dijagnoze do kraja decembra 2010.

Od njih, 11.613 je bilo upareno po godinama, polu, koegzistirajućim stanjima—dijabetes, visok krvni pritisak, visoke masnoće u krvi, kongestivna srčana insuficijencija, anksioznost/depresija, gojaznost, atrijalna fibrilacija, zavisnost od alkohola i pušenje—upotreba lekova—ne -steroidni antiinflamatorni lekovi, statini i lekovi koji modifikuju bolest – i godina dijagnoze kod pacijenta koji nije lečen akupunkturom.

U obe grupe su preovladavale žene, starosti 40–59 godina, i učesnici sa visokim krvnim pritiskom.

Većina (87%) onih u akupunkturnoj grupi lečena je ručnom akupunkturom (87%); 3% je lečeno elektroakupunkturom, pri čemu se na iglu pričvršćuje elektroda koja proizvodi nizak puls; a 10% je dobilo oba tipa.

U proseku je prošlo 1.065 dana između dijagnoze reumatoidnog artritisa i prijema prvog tretmana akupunkturom, sa brojem tretmana u proseku oko 10 ukupno.

U periodu praćenja do kraja 2011. godine, 946 pacijenata je imalo ishemijski moždani udar. Nije iznenađujuće da je rizik rastao u tandemu sa porastom starosti i sa brojem koegzistirajućih stanja.

Oni sa visokim krvnim pritiskom, na primer, imali su više nego dvostruko veće šanse da dobiju moždani udar od onih sa normalnim krvnim pritiskom, dok su oni sa dijabetesom imali 58% veću verovatnoću da će to učiniti.

Međutim, bilo je značajno manje slučajeva ishemijskog moždanog udara među akupunkturnom grupom: 341 naspram 605, što je ekvivalentno 43% manjem riziku. Ovo je bilo nezavisno od starosti, pola, upotrebe lekova i koegzistirajućih stanja.

Ovo je opservaciona studija, i kao takva, ne mogu se izvući čvrsti zaključci o uzroku i posledici, a istraživači takođe priznaju da su mogli da procene težinu bolesti samo na osnovu lekova koje su pacijenti uzimali.

Niti su imali informacije o potencijalno uticajnim faktorima, kao što su visina, težina, laboratorijski testovi ili nivoi fizičke aktivnosti, a ne bi svi imali iste tačke pritiska, dodaju.

„Upala je konzistentan i nezavisan prediktor kardiovaskularnih bolesti kod [reumatoidnog artritisa]“, tako da akupunktura može smanjiti proinflamatorne proteine, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući ishemijski moždani udar, sugerišu oni.

„Nestabilan krvni pritisak i profil lipida su dva faktora rizika za ishemijski moždani udar, a akupunkturna terapija ima prednost u kontroli hipertenzije i dislipidemije“, objašnjavaju oni, dodajući: „Ako akupunktura ublažava jutarnju ukočenost i bol u zglobovima, pacijenti bi takođe mogli imati koristi od povećanje dnevnih aktivnosti, što bi takođe moglo smanjiti rizik od moždanog udara.“