Sluz sadrži vitalne podatke koji pomažu u rešavanju bolesti kao što su inflamatorna bolest creva i rak debelog creva

Sluz sadrži vitalne podatke koji pomažu u rešavanju bolesti kao što su inflamatorna bolest creva i rak debelog creva

Novo istraživanje iz UBC Okanagan moglo bi učiniti praćenje zdravlja creva lakšim i manje bolnim korišćenjem uobičajenog – ali često zanemarenog – izvora informacija: sluzi u našem sistemu za varenje koja na kraju postaje deo fekalne materije.

Istraživač dr Kirk Bergstrom i postdiplomski student Noa Fanci sa odeljenja za biologiju UBCO otkrili su neinvazivnu tehniku za proučavanje MUC2, kritičnog proteina creva, iz onoga što ostavljamo u kupatilu.

Ovi nalazi su objavljeni u Journal of Biological Chemistry.

„MUC2 je kao tiha zvezda u našim crevima. Stalno radi na zaštiti nas, a njegovo pravilno funkcionisanje je ključno za naše celokupno zdravlje“, kaže dr Bergstrom. „Prvobitno se mislilo da ovom važnom molekulu možete pristupiti samo iz biopsija ili tkiva uklonjenog operacijom – visoko invazivnim i bolnim procedurama.

„Međutim, naša studija pokazuje da je sluz zapravo deo naše stolice, što znači da možemo da je dobijemo bezbolno i na nivoima na kojima ranije nismo mogli. Kad god možemo da uradimo analizu neinvazivno, to je pobeda.“

Tragovi zdravlja mogu se naći na neočekivanim mestima, a tim dr Bergstroma je pronašao način da proučava važne markere zdravlja creva iz fekalne adhezivne sluzi, termina koji se – jednostavnijim rečima – odnosi na sluz pričvršćenu za našu stolicu. Ova sluz, obično ignorisana i isprana, sadrži mnoštvo informacija o zdravlju creva.

MUC2, glikoprotein sa mnogo lanaca šećera, formira zaštitnu barijeru u našim crevima u obliku sluzi, štiteći naša creva od štetnih mikroba i toksina i igra ključnu ulogu u zdravlju varenja.

Bolje razumevanje MUC2 moglo bi dovesti do značajnog napretka u upravljanju i prevenciji bolesti povezanih sa crevima, utičući na svakodnevno blagostanje miliona.

„Možemo da koristimo ove nove metode da vizualizujemo interakcije sluzi i mikrobiote i kako one idu po zlu kod različitih bolesti, kao što su inflamatorne bolesti creva i rak debelog creva,“ primećuje dr Bergstrom. „Šećeri na mucinima takođe nose mnogo informacija o zdravstvenom stanju debelog creva.“

Student magistra nauka Noa Fanci je vodio rad, koji je bio rezultat snažnog saradnje između laboratorije Bergstrom, hemijskih laboratorija dr Veslija Zandberga i bioloških laboratorija dr Sepideh Pakpour, dr Deanna Gibson i dr Sanjoi Ghosh, svi u UBC Okanagan.